Turcia reuseste sa evite pentru moment lista neagra a paradisurilor fiscale cooperand cu europenii

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:16
2718 citiri
Turcia reuseste sa evite pentru moment lista neagra a paradisurilor fiscale cooperand cu europenii
Foto: CC0 Creative Commons

Turcia este in grafic pentru a evita o potentiala includere pe lista neagra a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene, o decizie care ar fi inasprit si mai mult tensiunile dintre cele doua parti, dupa ce vineri a trimis blocului comunitar o scrisoare continand clarificari suplimentare, conform unui document consultat de Bloomberg.

Angajamentele autoritatilor de la Ankara par sa rezolve, pentru moment, toate problemele identificate de expertii europeni in urma cu cateva zile.

Pe baza noilor informatii furnizate, expertii au ajuns la concluzia ca regimul preferential numit "regimul regional al firmelor mama" nu indeplineste criteriile pentru includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, sunt concluziile grupului de lucru al UE numit Code of Conduct.

Anuntul vine dupa ce, pe 21 noiembrie, acest grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate concluziona ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta, precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.

In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.

Serbia, care a fost de asemenea inclusa pe 21 noiembrie in documentul ce cuprinde lista neagra a paradisurilor fiscale, a fost acum scoasa din lista dupa ce a prezentat angajamente suplimentare pentru a indeplini cerintele UE.

Chiar daca statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sanctiunilor financiare impotriva jurisdictiilor care sunt considerate non-cooperante in materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale ar afecta reputatia tarii si ar creste presiunile asupra companiilor din UE sa isi revizuiasca investitiile.

Sursele sustin ca mai multe tari, inclusiv Franta, sustin aplicarea unor masuri punitive, precum excluderea de la finantarea internationala, dar deocamdata nu a fost luata o decizie.

Posibila includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale vine intr-un moment in care Germania isi foloseste influenta pe care o detine in cadrul mai multor institutii internationale de dezvoltare, precum Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru ca acestea sa reduca finantarea oferita Turciei.

Sursele citate de Bloomberg au declarat ca si bancile comerciale germane au inceput sa isi revizuiasca expunerea pe Turcia, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca UE ar putea reduce fondurile de pre-aderare acordate Turciei ca reactie la campania de intimidare a institutiilor democratice.

Potrivit unui document de lucru care dateaza din 21 noiembrie, consultat de Bloomberg, pana la 36 de tari ar putea fi incluse pe lista neagra a paradisurilor fiscale, inclusiv state precum Armenia, Insulele Cook, Insulele Marshall, Panama si Tunisia.

In acest moment, fiecare tara membra UE are propria sa lista a jurisdictiilor pe care le considera mai putin cooperante in materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variaza foarte mult in randul statelor membre UE.

O eventuala lista neagra a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdictiile incluse pe aceasta lista ar pute fi supuse unor sanctiuni daca nu coopereaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Turcia paradis fiscal, #Turcia tensiuni UE, #paradisuri fiscale UE , #Turcia