CE a gestionat prost ajutoarele acordate Turciei

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 16:53
1139 citiri
CE a gestionat prost ajutoarele acordate Turciei

Comisia Europeana a gestionat prost ajutoarele acordate Turciei pentru a favoriza apropierea de UE, chiar daca acestea au avut, in mod paradoxal, rezultate, a anuntat miercuri Curtea europeana de conturi, intr-un raport, transmite AFP, citat de NewsIn.

Curtea de Conturi, care a analizat in special fondurile europene preaderare oferite in perioada 2000-2006, a constatat numeroase "puncte slabe", a subliniat intr-o conferinta de presa Maarten Engwirda, membra a Curtii de Conturi.

Fondurile vizau sa ajute Turcia sa se conformeze normelor europene in cele mai diverse domenii.

Au fost fixate circa 236 prioritati pentru a ajuta Turcia sa se pregateasca pentru aderarea la UE.

Dar "o ierarhie clara a obiectivelor si criteriilor specifice lipsea".

"Iar Comisia nu a impus obiective masurabile si realizabile", a subliniat Engwirda.

Ulterior, Comisia a luat masuri pentru a imbunatati procedurile, "dar sunt in continuare necesare ameliorari pentru a stabili prioritatile si a evalua eficienta ajutorului", a apreciat Curtea.

"In mod paradoxal, ajutoarele au permis obtinerea unor succese", se subliniaza in raport.

Dar acestea pot fi puse in mare parte pe seama "angajamentului autoritatilor turce pentru a realiza obiectivul acestui program de asistenta".

De exemplu, fondurile au permis in special furnizarea unei asistente juridice pentru implementare noii legislatii sau finantarea constructiei laboratoarelor fitosanitare pentru a verifica respectarea normelor europene in materie de exporturi de fructe si legume.

Turcia negociaza aderarea la UE din 2005, dar procesul avanseaza incet, din cauza conflictului dintre Ankara si Cipru si a opozitiei unor tari fata de aderarea Turciei la blocul european. 

#ajutoare, #ce, #gestiune, #turcia , #Turcia