Competitia energetica:Turcia, tentata sa faca joc dublu

Sambata, 06 August 2011, ora 10:32
1102 citiri
Competitia energetica:Turcia, tentata sa faca joc dublu

Ankara trebuie sa aleaga intre a sustine interesele Bruxelles-ului sau a le privilegia pe cele ale Rusiei, iar discretia autoritatilor in legatura cu acest subiect da de banuit ca Turcia a ales sa faca un joc dublu, mai ales in conditiile in care statul turc este curtat de cinci proiecte energetice concurente in zona Marii Negre, anunta NewsIn.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan nu s-a laudat in campania electorala de anul acesta cu faptul ca Turcia a devenit un actor de neevitat in proiectele energetice atat ale europenilor, cat si ale rusilor, iar tacerea - inclusiv a presei europene - in privinta semnarii cadrului juridic pentru Nabucco, care a avut loc la 8 iunie, in Turcia, ridica semne de intrebare, scrie Le Monde, care publica o analiza semnata de Olgu Okumus, doctorand la Centrul pentru Studii si Cercetari Internationale (CERI) de la Paris.

Cadrul juridic al gazoductului Nabucco, al carui obiectiv este de a reduce dependenta energetica a unor state membre UE de Rusia, a fost finalizat la 8 iunie la Kayseri, in Turcia, odata cu semnarea acordului de sustinere dintre societatea Nabucco Pipeline GmbH International si ministrii din cele cinci tari de tranzit: Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia.

Acordul de sprijinire a proiectului instituie un regim de tranzit de lunga durata, conform Constitutiei turce si reglementarilor Uniunii Europene. Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, a definit acest acord drept o etapa-cheie pentru realizarea gazoductului Nabucco.

Totusi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan nu s-a laudat cu aceasta reusita in timpul campaniei electorale pentru scrutinul legislativ din iunie. Semnarea acordului de sprijin nu a facut obiectul vreunei dezbateri in Turcia, dar nici in Europa.

Tacerea de care dau dovada autoritatile si presa in privinta acestui proiect ridica semne de intrebare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turcia, #competite energetica, #energie , #Turcia