Epurari in Turcia: 50.000 de oameni, pe lista neagra. SUA nu stiu cum sa reactioneze

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 11:31
9055 citiri
Epurari in Turcia: 50.000 de oameni, pe lista neagra. SUA nu stiu cum sa reactioneze
Foto: Wikimedia

Nivelul epurarilor din Turcia ar putea depasi orice inchipuire, dupa tentativa de lovitura de stat petrecuta la sfarsitul saptamanii trecute. Presedintele Recep Erdogan a promis sa-i elimine pe toti sustinatorii clericului Fethullah Gulen, tapul ispasitor gasit de regimul de la Ankara.

50.000 de persoane suspectate ca impartasesc aceleasi puncte de vedere cu Gulen au fost retinute sau destituite in doar cateva zile, relateaza Reuters.

"Aceasta organizatie terorista nu va mai fi un pion pentru altii. O vom distruge de la radacina", a explicat premierul Binali Yildirim, dupa ce valul masiv de epurari din sistem a trimis in spatele gratiilor sau in somaj zeci de mii de militari, profesori, judecatori si politisti.

In paralel, Turcia a solicitat extradarea lui Fethullah Gulen, refugiat de mai multi ani in statul american Pennsylvania. Clericul neaga insa orice implicare in evenimetele sangeroase idn Turcia si sustine ca Erdogan foloseste pretextul loviturii de stat pentru a-si consolida pozitia de lider autoritar.

Autoritatile turce au inchis ziarele si posturile TV si radio banuite ca ar sustine punctul de vedere al lui Gulen, iar 15.000 de cadre didactice si 100 de ofiteri de informatii au fost dati afara.

Ingrijorare in Vest

Situatia din Turcia l-a fortat pe presedintele Barack Obama sa vorbeasca la telefon cu omologul sau turc pentru a-i cere moderatie in abordarea situatiei.

La randul sau, secretarul Apararii din SUA, Ashton Carter, a luat legatura cu oficialii din Turcia pentru a discuta posibilele efecte pe care situatia tensionata din tara le-ar putea avea asupra opratiunilor desfasurate in baza aeriana de la Incirlik, locul de unde decoleaza avioanele coalitiei internationale implicate in operatiunea de combatere a Statului Islamic.

Nu doar americanii sunt ingrijorati de tensiunile izbucnite in Turcia, ci si oficialii germani. "S-a produs o ruptura importanta in societatea turca. Riscul unor conflicte intre sustinatorii lui Erdogan si oponentii acestuia este in crestere si in Germania", a anuntat ministrul bavarez de Interne, Joachim Hermman.

Dilema Washingtonului

Pentru oficialii de la Ankara, implicarea lui Gulen in tentativa de inlaturare a presedintelui Erdogan este evidenta, dupa cum a mentionat ministrul Justitiei, Bekir Bozdag.

"Nu mai trebuie dovedit nimic. Toate probele arata ca lovitura de stat a fost organizata la vointa si ordinul sau", a explicat acesta.

Pe de alta parte, aliatii occidentali ai Turciei si-au manifestat sprijinul pentru actuala putere de la Ankara, dar au insistat ca reprimarea revoltei sa nu fie dusa la extrem.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe a confirmat primirea cererii de extradare pentru Fathullah Gulen, dar de aici dilema Washingtonului se complica.

Tratatul incheiat intre cele doua tari stabileste ca extradrea nu poate fi justificata prin ofense de ordin politic, dar prevede exceptii in cazul unor actiuni directe intreprinse impotriva sefului statului sau a guvernului.

Pe de alta parte, chiar si decizia unui judecator are nevoie de girul Secretarului de Stat John Kerry pentru a fi pusa in aplicare.

Gulen spera ca americanii sa nu-l expedieze in Turcia, temandu-se de razbunarea adversarului sau politic, Recep Erdogan. "Solicit guvernului SUA sa respinga orice incercare de a abuza de procedura de extradare in scopul unor vendete politice", a afirmat Gulen intr-un comunicat de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lovitura de stat Turcia, #Recep Erdogan, #cerere extradare SUA, #represalii Turcia , #Turcia