Erdogan isi doteaza fortele speciale cu avioane produse in Turcia, care trag cu rachete ghidate prin laser

Marti, 27 Iunie 2017, ora 06:40
11907 citiri
Erdogan isi doteaza fortele speciale cu avioane produse in Turcia, care trag cu rachete ghidate prin laser
Foto: F-16.net

Fortele speciale din Turcia ar putea primi 36 de aeronave usoare de lupta si antrenament TAI Hurkus, produse in tara, au anuntat oficialii biroului de achizitii din cadrul Ministerului Apararii de la Ankara.

Programul mai are de trecut doar cateva hopuri prin traseul birocratic, dar reprezentantii Ankarei sustin ca masura este absolut necesara.

"Exista vointa politica pentru a sustine programul Hurkus. Pe masura ce fortele noastre antiterorism se doteaza, vom avea nevoie de acest tip de aeronava", a explicat un reprezentat al ministerului, citat de Defense News.

Unitatile speciale din cadrul fortelor terestre ale Turciei ar urma sa se bucure de primele 12 aeronave Hurkus, avand optiunea de a mai achizitiona inca 12, in vreme ce restul avioanelor vor intra in dotarea fortelor jandarmeriei.

In luna aprilie, turcii au testat si rachete L-UMTAS ghidate prin laser montate pe aeronavele Hurkus, iar rezultatul a fost satisfacator.

Avionul este dotat cu un blindaj usor, sisteme de protectie, ghidaj prin laser, vizor electro-optic si infrarosu, precum si un rezervor extern de combustibil, dupa cum explica producatorul TAI.

Rachetele L-UMTAS au fost concepute in 2016, ca armament ce urma sa intre in dotarea elicopterelor de atac ale fortelor militare din Turcia, dar se dovedesc utilizabile si pe acest tip de avion de recunoastere si atac.

Rachetele pot fi ghidate sa loveasca inclusiv tinte mascate, raza lor de actiune fiind cuprinsa intre 500 de metri si 8 km.

Compania TAI sustine ca avioanele usoare Hurkus pot fi echipate si cu alt tip de armament, precum rachete antitanc UMTAS sau Cirit, un alt tip de racheta ghidata prin laser, iar producatorul turc spera sa poata exporta variantele militare ale aeronavei in tari din Asia, Africa si Orientul Mijlociu.

Aeronava este dotata cu un motor Pratt & Whitney PT6A-68, furnizat de canadieni, dar o alta firma in Turcia lucreaza deja la un propulsor de productie interna care sa doteze urmatoarele modele Hurkus.

Foto: F-16.net

#avion militar Turcia, #avion usor Hurkus, #sistem rachete laser, #dotari forte speciale Turcia , #Turcia