Erdogan isi pierde rabdarea cu Putin: De ce permitem Rusiei sa vanda la noi de trei ori mai mult decat cumpara?

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:51
18608 citiri
Erdogan isi pierde rabdarea cu Putin: De ce permitem Rusiei sa vanda la noi de trei ori mai mult decat cumpara?
Foto: Vestnik Kavkazia

Oficialii rusi si cei din Turcia nu gasesc cai usoare de a trece peste disensiunile politice asupra problemei siriene, iar reluarea discutiilor dintre presedintii Putin si Erdogan nu a reusit sa dezghete prea mult relatiile economice dintre cele doua tari.

O noua blocada comerciala se intrevede intre cel doua tari, dupa ce companiile din Turcia au refuzat sa achizitioneze produse agroalimentare din Rusia, iar guvernul de la Moscova ameninta cu blocarea curselor charter catre statiunile turcesti sub pretextul problemelor de securitate. Toate aceste tensiuni ii formeaza pe ministrii Economiei din cele doua tari sa se aseze sapatamana viitoare la masa negocierilor, informeaza Hurriyet Daily News.

"Nicio tara nu are de castigat prin impunerea embargoului. Din contra, toata lumea pierde. Intr-un mediu fara restrictii toata lumea are de castigat. Pana acum nu am ajuns la rezultatele dorite", a descris ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, relatia din acest moment cu Rusia.

Oficialul a anuntat ca va purta, saptamana viitoare, un dialog amplu pe tema relatiilor economice dintre cele doua tari cu omologul sau rus, desi agenda intalnirii nu contine inca nici o data certa a intalnirii si nici subiectele punctuale care ar urma sa fie abordate la masa negocierilor.

Zeybekci a amintit ca fructe si legume din Turcia in valoare de 500 milioane de dolari continua sa fie respinse la import in Rusia, in vreme ce companiile din tara sa continua sa achizitioneze produse agroalimentare rusesti in valoare de 1,8 miliarde dolari.

"Exportatorii nostri nu mai vor sa cumparam produse rusesti si mi-au pus intrebarea: De ce permitem Rusiei sa vanda la noi de trei ori mai mult decat cumpara?

Mi-au solicitat sa nu includ Rusia pe lista tarilor scutite de taxe de import pentru produsele agricole. Atunci am si decis sa ii avertizez pe omologii de la Moscova cu privire la aceasta chestiune", a explicat ministrul Economiei din Turcia.

Ankara a decis sa nu introduca restrictii la importurile de cereal si ulei de floarea soarelui din Rusia, dar oficialii turci spun ca, in acest moment, companiile din tara refuza sa cumpere aceste produse de la partenerii rusi.

In replica, la inceputul acestei saptamani, Moscova anunta ca ar putea suspenda zborurile charter intre cele doua tari, ceea ce ar reprezenta inca o lovitura data industriei turistice din Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Ankara Moscova, #embargou Rusia, #export produse alimentare, #comert Rusia Turcia, #turism Turcia , #Turcia