Erdogan si-a facut palat cum n-a vazut Parisul, Londra sau Washingtonul - cu cat a saracit bugetul Turciei

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 16:20
4693 citiri
Erdogan si-a facut palat cum n-a vazut Parisul, Londra sau Washingtonul - cu cat a saracit bugetul Turciei
Foto: National Turk

Misterul privind costurile suportate de bugetul Turciei pentru ridicarea palatului de 1000 de camere al presedintelui Recep Tayyip Erdogan s-a spulberat. Constructia valoreaza 600 de milioane de dolari, aproape dublu fata de estimarile initiale.

Ministrul de Finante Mehmet Simsek a anuntat ca peste 450 de milioane e dolari au fost cheltuiti deja din fondurile aflate la dispozitia prim-ministrului. Palatul este amplasat intr-o rezervatie naturala, in ciuda unei hotarari judecatoresti care interzicea acest lucru, iar dimensiunile sale pun in umbra Casa Alba, Palatul Buckingham sau Palatul Elysee, arata reporterii Financial Times.

"Sultanul" megaloman

Presedintele Erdogan sustine ca noua resedinta prezidentiala va deveni un simbol al Turciei puternice si prospere. In acelasi timp, opozantii denunta planurile megalomane ale lui Erdogan ca fiind un abuz de putere al autoritarului lider de la Ankara.

"Asa-zisul sultan si-a construit un astfel de palat intr-o tara cu trei milioane de someri. A taiat sute de copaci dintr-o zona protejata pentru a construi palatul", acuza Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican, aflat in Opozitie. In interpelarea sa, Kilicdaroglu a acuzat actuala putere ca a platit la suprapret unele lucrari de constructie si amenajare a palatului.

Cu dedicatie: De la Erdogan pentru Erdogan

Sursa foto: english.alarabiya.net

Complexul de cladiri a fost inaugurat luna trecuta, palatul prezidential avand o arhitectura care combina stilurile arhitecturale anatolian si otoman. Initial, complexul trebuia sa fie resedinta prim-ministrului, dar acest lucru a fost valabil doar in perioada in care Erdogan detinea functia de sef al guvernului. Dupa alegerea acestuia in prima functie a statului, proiectul a urmat initiatorul capatand destinatia de palat prezidential, inlocuind Palatul Cankaya, o resedinta prezidentiala folosita inca din vremea intemeietorului statului modern turc, Kemal Ataturk.

Stil dictatorial

"Cel mai bun exemplu despre tara in care traim si cine o administreaza il reprezinta palatul lui Erdogan ridicat fara autorizatie", arata editorialistul ziarului Hurriyet, Mehmet Yilmaz. Acesta adauga ca lucrarile au fost contractate prin incredintare directa fara vreo licitatie publica sau cerere de oferta.

In martie,in momentul in care instanta a decis sa interzica ridicarea constructiei pe acest sit, presedintele Erdogan a calificat hotararea ca fiind una data de un stat paralel, facand aluzie la miscarea initiata de Fethullah Gulen, un cleric islamic opozant al presedintelui turc. "Nimeni nu poate opri construirea acestei cladiri si nimeni nu o va demola", a proclamat Recep Tayyip Erdogan.

Suporterii presedintelui, membri ai partidului AK, sustin ca populatia nu a reactionat in vreun fel la acuzele care i s-au adus acestuia. Erdogan a fost votat de peste 50% dintre alegatori, iar simpatizantii sai considera ca nivelul de trai si rolul Turciei pe plan extern au suferit o imbunatatire de la instalarea in functie a presedintelui.

#palat presedinte Turcia, #palat Erdogan, #valoare palat Erdogan , #Turcia