Erdogan spera sa castige din intalnirea cu Trump cateva miliarde de dolari

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:21
3331 citiri
Erdogan spera sa castige din intalnirea cu Trump cateva miliarde de dolari
Foto: Kremlin

Lipsa unui acord comercial intre UE si Statele Unite ar putea avantaja Turcia in dezvoltarea relatiilor comerciale cu Washingtonul, sustin delegatii care il insotesc pe presedintele Recep Erdogan in vizita sa oficiala in SUA.

In principiu, discutiile dintre Erdogan si Trump sunt pe teme de securitate in Orientul Mijlociu, dar Ankara nu vrea sa iroseasca sansa unui posibil acord economic bilateral cu SUA, arata Daily Sabah.

In ultimii sase ani, exporturile turcesti pe piata americana aproape ca s-au dublat, de la 4,2 miliarde de dolari, in 2010, la 8 miliarde de dolari, in cursul anului trecut, dupa cum recunoaste chiar Camera de Comert a Statelor Unite.

In acelasi timp, Turcia si-a redus dependenta de produsele americane, nivelul importurilor coborand de la 14,7 miliarde de dolari in 2011, la 9,4 miliarde in 2016.

"Inca nu am progresat suficient in relatiile economice", au declarat surse diplomatice din ambele tari inainte de intalnirea celor doi sefi de stat. In viziunea oficialilor din cele doua guverne, un prag satisfacator pentru moment ar fi reprezentat de atingerea unei valori de 20 de miliarde de dolari in schimburile comerciale dintre Turcia si SUA.

Insa, relatia comerciala Turcia-Statele Unite s-ar putea dovedi mult mai avantajoasa pentru Ankara, in cazul in care presedintele Trump isi va mentine aceeasi politica de refuz a tratatelor comerciale extinse si preferinta pentru acorduri bilaterale.

Pana acum, administratia Trump a reusit sa retraga SUA din acordul TPP de pe zona asiatica, a suspendat discutiile pe tema acordului TTIP cu Uniunea Europeana si ameninta sa renegocieze in termeni mult mai duri acordul NAFTA incheiat cu Canada si Mexic.

Un indiciu care sugereaza ca Erdogan are toate sansele sa-si atinga scopul in cadrul vizitei la Washington il ofera o discutia telefonica de luna trecuta dintre cancelarul german Angela Merkel si Donald Trump, aminteste CNBC.

"Erdogan este un baiat nemaipomenit", a afirmat atunci Trump, spre consternarea lui Merkel.

#acorduri comerciale SUA, #relatii SUA Turcia, #acord TTIP , #Turcia