Erdogan vrea o mega-fabrica de tancuri made in Turkey. Armata cere 1.000 de bucati

Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:20
5593 citiri
Erdogan vrea o mega-fabrica de tancuri made in Turkey. Armata cere 1.000 de bucati
Foto: Reality MOD

Unul din cei mai mari producatori de arme din Turcia, grupul privat BMC, a primit cadou din partea guvernului de la Ankara o suprafata de 222 de hectare de teren pe care sa isi construiasca noua fabrica de tancuri.

BMC detine deja o unitate de asamblare a vehiculelor blindate, dar aceasta urmeaza sa fie relocata din Izmir pe coasta de vest a Turciei, la Sakarya, a anuntat ministrul Industriei si Tehnologiei, Fikri Isik, citat de portalul Defense News.

Cadou de la presedinte

Ankara nu se arata mereu atat de darnica cu investitorii privati din tara, dar, in acest caz, BMC detine doua atuuri importante.

In primul rand, patronul companiei, Ethern Sancak, este unul dintre apropiatii presedintelui Recep Erdogan, iar al doilea avantaj este dat de dorinta oficialilor turci de a lansa primul blindat realizat in totalitate in tara: Altay.

Ministrul Isik a anuntat ca fabrica BMC de la Sakarya ar urma sa dea drumul productiei in cel mult doi ani, obligatia companiei fiind de a crea 4.000 de noi locuri de munca in urma investitiei de 1,3 miliarde de lire (aproximativ 430 milioane dolari).

Un tanc 100% turcesc

Altay ar urma sa reprezinte primul blindat creat integral in Turcia, tancul urmand sa fie produs in 1.000 de exemplare cu o precomanda de 250 de unitati plasata deja de Ministerul Apararii.

Ethern Sancak, patronul BMC, a anuntat ca firma sa va lucra in parteneriat cu alti producatori de armament din tara, fara a da nume, dar insistand pe amanuntul ca acestia sa nu aiba probleme cu licentele de export sau de productie pe plan local.

Proiectul Altay a fost dezvoltat de Otokar, o companie rivala grupului patronat de Sancak, in urma unei comenzi de 500 de milioane de dolari incredintata de guvernul de la Ankara pentru prototipul noii generatii de tancuri turcesti.

Cele cateva tancuri Altay create de Otokar sunt in acest moment supuse testelor, iar incercarea companiei de a-si asigura si productia in serie a noului vehicul blindat pare zadarnicita de interventia BMC.

Ca numar de personal, armata turca este considerata a 10-a forta defensiva de pe glob.

Accentul pus pe asigurarea unor capacitati moderne de raspuns in caz de agresiune a inceput sa devina tot mai vizibil in Turcia, ca urmare a evolutie razboiului civil din tara vecina, Siria, dar si a unui conflict inghetat cu Rusia, generat de doborarea unui bombardier rusesc de catre turci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie Aparare Turcia, #productie tanc Altay, #investitii turcia, #conflict Rusia Turcia , #Turcia