Erdogan vrea sa le dea cetatenia turca refugiatilor. Urmeaza un nou asalt la poarta Europei?

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 14:33
3921 citiri
Erdogan vrea sa le dea cetatenia turca refugiatilor. Urmeaza un nou asalt la poarta Europei?
Foto: Wikimedia

Presedintele Recep Erdogan a anuntat ca guvernul de la Ankara se gandeste serios sa acorde cetatenia turca unui numar mare de refugiati sirieni, in special celor care au calificari necesare pentru a lucra in Turcia.

"Tarile occidentale au primit astfel de indivizi cu specializari inalte, iar cei de aici nu vor cauta decat sa plece in Vest, daca noi nu le deschidem portile pentru dobandirea cetateniei. Ar trebui sa profitam de cunostintele lor", a declarat Erdogan, citat de IB Times.

O viata mai buna

Ankara a emis un nou set de legi care le permite celor 3 milioane de refugiati din Orientul Mijlociu sa obtina permise de munca in Turcia, dar autoritatile transmit semnale ca sunt gata sa acorde si cetatenia turca pentru unii dintre acestia.

"O parte dintre refugiati au inalte calificari. Acordarea cetateniei ar fi atat in interesul Turciei, cat si al acestora, imbunatatindu-le conditiile de trai. Nu este corect sa-i tinem pe acesti oameni in tabere de corturi sau orase din containere", a explicat presedintele Turciei.

In prezent, 260.000 de refugiati sirieni traiesc in taberele amenajate de guvernul de la Ankara, restul fiind gazduiti in diverse adaposturi temporare deschise in orasele turcesti.

Calul troian al UE

In luna martie, Ankara a negociat un acord cu UE pentru limitarea numarului de refugiati care se indreapta spre interiorul Europei, dar, pentru moment, intelegerea dintre cele doua parti nu a fost pusa in aplicare in totalitate, Bruxellesul insistand ca Turcia sa-si modifice legile antiterorism dupa modelul european.

Pe de alta parta, initiativa lui Erdogan ar putea sa se dovedeasca un cutit cu doua taisuri, din toamna acestui an, cetatenii turci urmand sa poata intra pe teritoriul Uniunii fara vize, in baza intelegerii semnate intre cele doua parti.

Acordarea cetateniei refugiatilor sirieni ar putea fi astfel o noua cale de acces facil a acestora in UE, agravand criza refugiatilor de pe continent.

#refugiati Turcia, #cetatenie refugiati, #liberalizare vize UE Turcia, #criza refugiatilor UE , #Turcia