Inca 3 milioane de refugiati sirieni vin spre Europa? Bombele rusesti creeaza un nou val migrationist

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 15:51
3187 citiri
Inca 3 milioane de refugiati sirieni vin spre Europa? Bombele rusesti creeaza un nou val migrationist
Foto: Wikimedia

Interventia militara a Rusiei in Siria nu aduce doar tensiuni diplomatice si militare intre Moscova si Occident, dar si un nou val de refugiati care, in final, ameninta sa se reverse asupra Europei.

Autoritatile de la Ankara au trimis deja o avertizare catre organismele europene prin care arata ca se asteapta la un nou val de pana la 3 milioane de refugiati care vor dori sa paraseasca Siria, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de BBC.

Alarma in Turcia si UE

Tusk a declarat ca interventiile militare ale Rusiei si Iranului pentru sprijinirea regimului Assad vor crea un noul val migrationist care se va rasfrange asupra Turciei si Europei.

Presedintele Consiliului European a mentionat ca estimarile oficialilor de la Ankara indica o cifra de 3 milioane de persoane care vor parasi orasul Alep si regiunea inconjuratoare pentru a se refugia in Turcia.

In schimb, reprezentantii Organizatiei Internationale pentru Migratie afirma ca deocamdata nu au primit niciun raport privind aparitia unor noi grupuri masive de refugiati sirieni care sa se indrepte spre Turcia.

"Violenta si cresterea activitatii militare intr-o regiune dau nastere miscarilor de populatie civila", a recunoscut Leonard Doyle, purtatorul de cuvant al OIM.

Acesta a precizat totusi ca cifrele folosite de Tusk sunt simple speculatii, in prezent raportorii organizatiei verificand situatia la fata locului.

In schimb, temerile lui Donald Tusk sunt prezente si in randul oficialilor din Ankara, chiar daca estimarile privind cifra refugiatilor difera.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus crede ca atacurile aeriene ale Rusiei vor schimba balanta puterii in favoarea regimului Bashar al-Assad implicand un nou val migrationist deplasat din vestul tarii catre Turcia.

"Bombardamentele rusesti asupra unor zone controlate de disidenti moderati vor inclina balanta puterii in favoarea regimului Assad, iar acesta isi va creste gradual nivelul opresiunii si al atacurilor.

In acest caz, schimbarea puterii in aceste orase aglomerate ar putea aduce peste un milion de persoane in Turcia", a apreciat Kurtulmus, intr-un interviu dat ziarului Hurriyet Daily News.

Alep este cel mai mare oras al Siriei, iar distanta pana la granita cu Turcia este de doar 48 de kilometri.

"Avem nevoie de Turcia"

La randul lor, oficialii de la Bruxelles se tem de ce este mai rau in continuarea crizei refugiatilor.

"Toata lumea cu care am vorbit in vizitele din Turcia, Iordania sau Egipt, sefi de stat sau refugiati, m-au avertizat ca o eventuala victorie a regimului Assad, acum si mai probabila ca urmare a interventiilor militare ale Rusiei si Iranului, va declansa un nou val migrationist.

Ieri, presedintele Erdogan a confirmat acest mesaj spunandu-mi ca se asteapta ca aproape 3 milioane de persoane din Alep si alte orase din regiune sa intre in componenta viitorului val de refugiati", a explicat Donald Tusk in Parlamentul European.

Discursul presedintelui Consiliului European vine dupa vizita lui Recep Erdogan la Bruxelles unde a convenit ca, in urmatoarele zile, Uniunea Europeana si Turcia sa convina asupra unui plan comun in gestionarea crizei refugiatilor din Siria.

"Este clar ca avem nevoie de Turcia. Comisia Europeana va sprijini aceasta tara", a afirmat Jean Claude Junker, presedintele CE. Liderul european amentionat ca Turcia a preluat pana acum 2,2 milioane de refugiati din Siria.

In realitate insa, o buna parte dintre acestia au reusit sa isi croiasca drum peste granitele Uniunii Europene, declansand cea mai mare criza a refugiatilor de pe continent de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Un nou val migrationist ar pune serios la incercare coeziunea in cadrul UE, in conditiile in care planurile de relocare a 120.000 de refugiati in intreaga uniune abia a reusit sa fie aprobat dupa 4 luni dediscutii.

Rusia si-a inceput atacurile aeriene in Siria la sfarsitul lunii septembrie motivand ca lupta impotriva gruparilor teroriste. In acelasi timp, o alta interventie coordonata de o coalitie internationala condusa de SUA opereaza in Siria si Irak.

Dupa primele bombardamente rusesti, reprezentantii statelor occidentale si aliatii lor din lumea araba au reclamat faptul ca avioanele trimise de Moscova tintesc si alte grupari in afara de jihadistii Statului Islamic, ba chiar ca au facut victime si in randul civililor.

Kremlinul a negat aceste acuzatii, dar a recunoscut ca sustine direct regimul Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#refugiati Siria, #criza refugiati UE, #val migrationist Turcia, #interventii militare Rusia , #Turcia