Incepe summitul Organizatiei de Cooperare Economica din bazinul Marii Negre. Turcii vin buluc langa Medvedev

Luni, 22 Mai 2017, ora 11:22
3736 citiri
Incepe summitul Organizatiei de Cooperare Economica din bazinul Marii Negre. Turcii vin buluc langa Medvedev
Foto: Mfa.gov.tr

Summitul Organizatiei de Cooperare Economica din bazinul Marii Negre (BSEC), care reuneste Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina, va debuta pe 22 mai la Istanbul, dar gazdele par mai interesate de o deplina reluare a relatiilor comerciale cu Moscova decat de semnarea unor noi acorduri.

Premierul rus Dimitri Medvedev va sosi la Istanbul, dar, pana la intalnirea lui cu oficialii de la Ankara, alti doi membri ai cabinetului de la Moscova, ministrul Energiei, Alexander Novak si vicepremierul Arkady Dvorkovich, vor intretine discutii pe tema ridicarii sanctiunilor pentru Turcia, informeaza Hurriyet Daily News.

Relaxarea intervenita in relatiile diplomatice dintre cele doua tari nu a anulat complet restrictiile impuse de Moscova pentru cetatenii turci care vor sa calatoreasca in Rusia sau pentru o serie de produse agroalimentare.

Tema a fost abordata si in discutiile purtate intre presedintii Recep Erdogan si Vladimir Putin la inceputul acestei luni, dar rezultatul final intarzie sa apara in contextul in care Moscova si Ankara au viziuni diferite in ceea ce priveste rezolvarea crizei din Siria.

Reprezentantii organizatiei sustin ca provocarile aparute in ultima perioada in bazinul Marii Negre necesita o adaptare a BSEC la noile conditii.

"BSEC este aici si se va adapta noilor circumstante reactionand pozitiv in timp util la aceste provocari. Suntem pregatiti sa transformam aceasta regiune geostrategica intr-o zona de cooperare, stabilitate si prosperitate", a declarat secretarul general al organizatiei, Michael Christides.

Pe de alta parte, oficialii turci cred ca regulamentul de functionare al BSEC ar trebui modificat pentru a permite tarilor care detin presedintia acesteia sa indeplineasca un mandat de 12 luni in fruntea organizatiei. In prezent, mandatul presedintelui BSEC este de 6 luni.

#forum BSEC, #relatii comerciale Turcia Rusia, #forum economic Istanbul , #Turcia