ISIL vinde petrol si catre Assad si catre turci. Ankara, pusa la colt de aliatii americani

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 13:00
4073 citiri
ISIL vinde petrol si catre Assad si catre turci. Ankara, pusa la colt de aliatii americani
Foto: Wikimedia

Scandalul legat de contrabanda cu petrol cumparat de la teroristii din asa-zisul Stat Islamic (ISIL/Daesh) tocmai a luat amploare. Trezoreria americana a confirmat existenta unor retele care alimenteaza atat trupele regimului de la Damasc, cat si piata neagra din Turcia.

Conform spuselor lui Adam Szubin, un oficial al Trezoreriei, gruparea jihadista a reusit sa obtina 500 de milioane de dolari anul acesta din traficul cu petrol cumparat de regimul Bashar al-Assad si de contrabandistii din Turcia, informeaza International Business Times.

Dusmani in lupta, parteneri in afaceri

Intr-un discurs sustinut la institutul Chatham House din Londra, Szubin, membru al echipei serviciilor de informatii financiare si combatere a terorismului din cadrul Trezoreriei, a confirmat faptul ca cisternele cu petrol ale gruparii Daesh traverseaza fara prea multe probleme linia frontului.

"Statul Islamic vinde foarte mult petrol regimului Assad. Cele doua forte incearca sa se elimine reciproc, dar sunt angajate in relatii comerciale care valoreaza milioane si milioane de dolari", a explicat Szubin.

Oficialul american a dat dreptate si Moscovei, care a acuzat Turcia de intretinerea unor relatii de contrabanda cu petrol cu gruparea terorista.

"O parte din petrolul ISIL traverseaza granita si intra pe teritoriul Turciei", a admis Adam Szubin.

La sfarsitul lunii trecute, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa ce Turcia a doborat un avion militar rusesc la granita cu Siria, Vladimir Putin a declarat: "petrolul din depozitele controlate de ISIL intra in Turcia in cantitati industriale".

Tinta dificila

In discursul sau, Szubin a explicat ca estimarile privind veniturile realizate lunar de organizatia terorista din traficul cu petrol se ridica la 40 de milioane de dolari.

La acesti bani se adauga si o suma cuprinsa intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari pe care reprezentantii Trezoreriei cred ca teroristii au obtinut-o in urma jefuirii bancilor din regiune.

"ISIL se prezinta ca o tinta financiara dificila. Spre deosebire de alte grupari teroriste, Statul Islamic se bazeaza foarte putin pe donatiile primite de la sustinatori de peste hotare.

In schimb, ISIL realizeaza venituri din activitati economice desfasurate in teritoriile controlate. Aceasta situatie pune dificultati in taierea liniilor de finantare a gruparii", a explicat Szubin.

Turcii, pusi sa inchida granita

Szubin este a doua voce oficiala din Statele Unite care insista ca Turcia sa inchida granitele cu Siria si Irakul pentru a pune capat contrabandei desfasurate in zona. La sfarsitul lunii trecute, acelasi lucru i-a fost cerut presedintelui Erdogan de catre Barrack Obama.

"Fara indoiala, masurile sporite de securitate si inchiderea punctelor de frontiera pe unde se desfasoara contrabanda este o componenta cheie in strategia noastra. Asteptam ca Turcia sa ia masurile necesare in acest sens.

Nu mai este doar o chestiune financiara. Vorbim de trecerea peste granita a teroristilor straini si a armelor de contrabanda.

Inchiderea acestei granite va da rezultate importante prin cresterea presiunii puse pe grupare terorista si reducerea riscurilor in zona", a mai spus reprezentantul Trezoreriei americane.

#contrabanda petrol ISIS, #granita Turcia Siria, #razboi Siria, #surse finantare Stat Islamic , #Turcia