Liber la transporturi intre UE si Turcia? Avantaje de miliarde de euro

Joi, 23 Iulie 2015, ora 11:55
3425 citiri
Liber la transporturi intre UE si Turcia? Avantaje de miliarde de euro
Foto: Pixabay

Reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Autoritatii Vamale din Turcia vor relua de anul viitor negocierile pe tema liberalizarii totale a transportului terestru de marfa dintre cele doua piete.

Expertii UE si analisti independenti au si realizat un studiu in care beneficiile eliminarii restrictiilor vamale in transportul terestru de marfa ar creste valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua zone, arata liderii Asociatiei Transportatorilor din Turcia, citati de ziarul Hurriyet Daily News.

Castig de miliarde

Conform raportului, neprezentat inca oficial de Comisia Europeana, liberalizarea transportului de marfa pe cai terestre intre Europa si Turcia se traduce printr-o crestere a schimburilor comerciale cu 3,5 miliarde euro si dezvoltarea a 39.000 de noi locuri de munca.

Conform raportului, eliminarea restrictiilor la frontiera pentru marfurile care circula intre cele doua piete ar duce la o crestere a exporturilor de marfa din Turcia pe piata europeana de aproximativ 1,9 miliarde euro.

In acelasi timp, nivelul exporturilor din UE pe piata din Turcia ar putea creste cu aproximativ 1,6 miliarde euro, considera expertii care au realizat studiul.

Piata muncii ar urma sa fie si ea influentata de o astfel de masura, peste 25.000 de noi locuri de munca fiind asteptate sa apara in Turcia, in timp ce alte 14.000 s-ar putea dezvolta in UE, pe rutele frecventate de transportatori.

Trafic intens

Acelasi studiu estimeaza ca numarul curselor efectuate de transportatorii rutieri din Turcia catre Europa ar putea creste cu 11% dupa eliminarea restrictiilor vamale.

Inclusiv pretul marfurilor ajunse pe piata europeana ar putea duce la o economie de 145 de milioane de euro resimtita in buzunarul consumatorilor.

In momentul de fata, piata europeana conteaza in proportie de 43% in exporturile Turciei, aproximativ 40% din volumul de marfa fiind expediat pe uscat.

Anual, camioanele de marfa din Turcia efectueaza peste 300.000 de curse cu destinatia UE, pentru fiecare dintre acestea, taxele fiind cuprinse intre 2500-3000 de euro pentru fiecare camion.

"Am sustinut mereu ideea eliminarii restrictiilor vamale la transportul rutier dintre Turcia si Uniunea Europeana. Acest studiu realizat de Comisia Europeana intareste pozitia Turciei in negocierile de anul viitor", a aratat presedintele Asociatiei Transportatorilor duin Turcia, Cetin Nuhoglu.

Din punctul de vedere al turcilor, avantajele liberalizarii transportului rutier ar putea fi chiar mai mari decat cele estimate de expertii CE.

"Un studiu similar derulat de noi, in parteneriat cu Universitatea Sabanci, arata ca nivelul exporturilor turcesti pe piata europeana ar putea creste cu 5 miliarde de euro, in timp ce schimburile bilaterale ar atinge o valoare de 10 miliarde de euro", a mai spus Nuhoglu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eliminare taxe transport Turcia UE, #liberalizare transport marfa Turcia, #schimburi comerciale UE Turcia , #Turcia