Marea Neagra da in clocot. Turcia a blocat stramtorile pentru zeci de nave din Rusia

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 17:52
26401 citiri
Marea Neagra da in clocot. Turcia a blocat stramtorile pentru zeci de nave din Rusia
Foto: Kremlin

Ankara a decis sa blocheze accesul prin stramtoarea Bosfor pentru 27 de nave rusesti sub pretextul ca acestea nu respecta in totalitate criteriile necesare navigarii prin stramtorile care fac legatura intre Marea Neagra si Mediterana.

In spate par totusi sa se ascunda motive legate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Turcia pe tema incidentului in care un avion militar rusesc a fost doborat de aviatia turca la granita cu Siria, informeaza International Business Times.

Inclestarea ruso-turca

Decizia Ankarei de a tine blocate cele 27 de nave vine dupa ce Rusia a sechestrat in porturile sale 8 nave sub pavilionul Turciei, anunta ziarul turcesc Daily Sabah.

Moscova a interupt relatiile cu Turcia si a impus embargoul pentru diverse marfuri provenite din aceasta tara, ca raspuns la doborarea avionului sau militar acuzat de violarea spatiului aerian al Turciei.

Presedintele Vladimir Putin sustine ca avionul nu a intrat in spatiul aerian al Turciei, iar gestul facut de Ankara va avea "consecinte semnificative" in relatiile dintre cele doua tari.

De la adoptarea masurilor de sanctionare a Turciei, Rusia a recomandat cetatenilor sai sa nu mai calatoreasca in Turcia, a interzis angajarea personalului din Turcia in companiile rusesti si a inchis porturile pentru navele sub pavilion turc.

La mijlocul acestei saptamani, premierul Dimitry Medvedev a cerut sporirea sanctiunilor indreptate impotriva Ankarei, firmele rusesti urmand sa se retraga din proiectele comune din industria hoteliera si cea de prelucrare a lemnului.

De asemenea, Moscova a anuntat ca pune capat programului de pregatire a pilotilor din Turcia in bazele si aeroporturile rusesti.

Masurile dure care urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare vizeaza si interzicerea participarii persoanelor si firmelor din Turcia la licitatiile publice care vor fi organizate de guvernul rus sau de guvernele regionale, a anuntat cotidianul Kommersant.

Drept raspuns, Turcia a instituit blocada la stramtorile pe care le controleaza pentru zeci de vase din Rusia sub pretextul ca acestora le lipsesc anumite documente care sa ateste motivul trecerii lor prin Bosfor si Dardanele, in conformitate cu memorandumurile privind accesul in Marea Neagra si Mediterana.

Conform unor surse citate de ziarul Haberturk, oficialii din ministerele de Externe ale celor doua tari au stabilit sa se intalneasca pentru a debloca situatia, dar nicio data nu a fost convenita inca.

#tensiuni Rusia Turcia, #avion doborat Turcia, #sanctiuni Turcia, #nave blocate Marea Neagra , #Turcia