Ministru de Finante german: Turcia nu are ce cauta in UE

Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:35
1351 citiri
Ministru de Finante german: Turcia nu are ce cauta in UE

Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a apreciat miercuri ca Turcia nu ar trebui sa se alature Uniunii Europene, dat fiind ca nu este parte a Europei, exprimand destul de clar opozitia Berlinului fata de vechea candidatura a Ankarei.

Germania a presat blocul comunitar cu 28 de membri sa amane o noua runda de negocieri saptamana trecuta, in replica la modul in care autoritatile au gestionat protestele antiguvernamentale din ultimele saptamani. Bruxellesul a amanat discutiile pentru cel putin patru luni, dar a asigurat ca drumul Turciei spre UE ramane deschis, scrie agentia Reuters.

"Nu ar trebui sa acceptam Turcia in calitate de membru deplin (...) Turcia nu face parte din Europa", a explicat Schaeuble cu ocazia unui miting electoral organizat de formatiunea sa si a cancelarului Angela Merkel, crestin-democratii CDU, la Duesseldorf, in vestul Germaniei.

Germania si Franta si-au exprimat in mai multe randuri reticentele fata de eventuala accedere a tarii majoritar musulmane cu 76 de milioane de locuitori la blocul comunitar, temandu-se ca diferentele culturale si marimea Turciei vor face prea dificila sarcina integrarii.

Pe de alta parte, criticii lui Merkel au acuzat-o ca se foloseste de acest subiect pentru a-si asigura voturile alegatorilor conservatori in perspectiva alegerilor legislative din septembrie.

Turcia a devenit o tara asociata la UE in anii 1960, dar negocierile de aderare lansate in 2005 au fost tergiversate pe fondul unei dispute teritoriale cu Ciprul, stat membru UE, si a opozitiei Parisului si Berlinului, noteaza Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare Turcia UE, #negocieri Turcia Uniunea Europeana, #proteste Turcia, #Wolfgang Schauble Turcia UE , #Turcia