Ministru turc: Puteam sa-i lovim mai rau pe rusi, dar nu am facut-o!

Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:25
7601 citiri
Ministru turc: Puteam sa-i lovim mai rau pe rusi, dar nu am facut-o!
Foto: Kremlin

Rusia primeste un avertisment serios de la unul din oficialii de la Ankara. Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Faruk Celik, Turcia poate sa loveasca puternic economia rusa impunand restrictii chiar si numai pe un singur produs.

Ministrul Celik sustine ca doar prin interzicerea importurilor de grau din Rusia, economia tarii conduse de Vladimir Putin ar inregistra un soc de peste 1,1 miliarde de dolari, noteaza ziarul Hurriyet Daily News.

Tensiunile inregistrate intre Moscova si Ankara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca au dus la restrictionarea importurilor de fructe si legume din Turcia pe piata din Rusia.

In replica, ministrul Agriculturii din Turcia a iesit pe un post TV local pentru a demonstra ca Ankara putea sa afecteze intr-un mod mult mai dureros economia din Rusia, dar a refuzat sa recurga la acest lucru.

"Rusia a interzis importurile de fructe si legume proaspete din Turcia incepand cu 1 ianuarie. Ei cumparau anual fructe si legume de 750 de milioane de dolari de pe piata noastra. Pe de alta parte, importurile noastre din Rusia numai pe un anumit produs, respectiva grau, se cifreaza la 1,1 miliarde dolari. Daca blocam aceste tranzactii am putea lovi agricultura din Rusia mai rau decat au lovit ei. Oricum, am decis sa nu o facem", a explicat oficialul turc, motivand ca fermierii nu au de ce sa sufere din cauza tensiunilor politice existente intre cele doua state.

Inainte de incidentul militar inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie, relatiile comerciale dintre cele doua state atinsesera un nivel anual de 30 de miliarde de dolari.

Mai multi experti au apreciat ca tensiunile dintre Moscova si Ankara ar putea provoca pierderi anuale bilaterale de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Conflictul inghetat dintre cele doua capitale ar putea sa izbucneasca cu o noua intensitate, Turcia acuzand la sfarsitul lunii ianuarie ca un alt avion militar rusesc ar fi violat spatiul aerian al tarii.

NATO si Statele Unite au confirmat acest ultim incident, in ciuda protestelor Rusiei, si au cerut Moscovei sa evite o escaladare a tensiunilor.

#sanctiuni economice Rusia Turcia, #embargou Rusia, #tensiuni moscova Ankara, #pierderi economice Turcia , #Turcia