Nabucco, condamnat esecului fara sustinerea Turkmenistanului

Marti, 25 Martie 2008, ora 16:21
1148 citiri
Nabucco, condamnat esecului fara sustinerea Turkmenistanului

Proiectul conductei Nabucco, menit sa livreze gaz din regiunea central asiatica in Europa, sponsorizat de UE, este in pericol, arata un articol publicat in cotidianul turc Cumhuriyet, care dezbate tema negocierilor care au avut loc la Ankara, intre Turcia si Turkmenistan, scrie Ria Novosti. "In cadrul tratativelor duse intre presedintele Turkmenistanului, Gourbanguly Berdymukhammedov,  si presedintele turc, Abdullah Gül, partea turca si-a exprimat dorinta de a primi gaz din Turkmenistan in cadrul proiectului Nabucco. Pe de alta parte, Turkmenistanul nu a acceptat aceasta propunere. Insa, fara sustinea Turkmenistanului, proiectul Nabucco este condamnat esecului", precizeaza Cumhuriyet.


"Proiectul Nabucco al Uniunii Europene este in pericol", comenteaza pulicatia turca.


Un specialist turc in energie, Ahmet Necdet Pamir, in comentariile sale referitoare la negocieri, a considerat ca livrarile de gaz din Turkmenistan in cadrul acestui program sunt prea putin probabile.


"Gazul din Turkmenistan trebuie livrat in Turcia si apoi redirectionat catre Europa. Totusi, piedici serioase s-au ridicat in calea demararii acestui proiect", a declarat Pamir in cadrul unui interviu acordat cotidianului turc Sabah.


"In momentul de fata, Turkmenistanul produce 70 miliarde mc gaz/an. 20 miliarde sunt utilizati pentru piata interna, 8 miliarde sunt livrati in Iran, iar restul este exportat catre Rusia in baza unui contract semnat in 2003", a spus Pamir.


"Pentru a putea livra gaz in Europa, Turkmenistanul trebuie sa valorifice noi zacaminte gazeifere, ceea ce necesita investitii si timp."


"Valorificarea zacamintelor ar dura cel putin zece ani. Pe langa acestea, statutul marii Caspice nu a fost inca reglementat" a adaugat Pamir. In opinia sa, proiectul risca sa fie amanat pe o perioada nedefinita pe motivul existentei acestor obstacole.


Conducta de gaz Nabucco este conceputa pentru a crea legatura intre Marea Caspica si Austria, via Turcia. Sustinut de UE, proiectul Nabucco reuneste Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Lucrarile ar trebui sa inceapa in 2010.