Actiunile Efes si Tuborg au crescut considerabil dupa ce Erdogan a pierdut alegerile din Istanbul si Ankara

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:30
6903 citiri
Actiunile Efes si Tuborg au crescut considerabil dupa ce Erdogan a pierdut alegerile din Istanbul si Ankara
Foto: CC0 Creative Commons

Actiunile celui mai mare producator de bere din Turcia au inregistrat luni cea mai puternica crestere din ultimele opt luni, depasind cu mult avansul de 0,3% inregistrat de principalul indice al bursei de la Istanbul, dupa ce candidatii AKP, formatiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-au situat pe locul secund atat in capitala Ankara, cat si la Istanbul, la alegerile municipale de duminica, transmite Bloomberg.

Potrivit rezultatelor preliminare, candidatii principalului partid de opozitie din Turcia, Partidului Republican al Poporului (CHP), au castigat alegerile intr-o serie de mari orase, inclusiv Istanbul, Ankara, Antalya si Adana. Toate cele patru orase au fost pana acum controlate de AKP, formatiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, sau aliatii sai nationalisti, MHP. Sub conducerea lui Erdogan, unele municipalitati din Turcia au luat masuri pentru a restrictiona vanzarile de alcool.

Luni, la inchiderea bursei de la Istanbul, actiunile producatorului de bere Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii AS afisau o crestere de 6,9%, cel mai mare avans inregistrat dupa luna septembrie 2018. De asemenea, titlurile Turk Tuborg Bira ve Malt Sanayii AS, un alt mare producator de bere listat la bursa, inregistrau o crestere de 2,4%.

"Unii investitori ar putea miza pe faptul ca restrictiile municipale cu privire la vanzarea de alcool ar putea fi relaxate", a declarat Burak Isyar, analist la firma de brokeraj ICBC Securities din Istanbul.

In pofida cresterilor de luni, actiunile Anadolu Efes mai au mult de recuperat avand in vedere ca au pierdut 9,2% in acest an. Compania a raportat un profit de 96,9 milioane lire (16 milioane de dolari) in 2018, sub estimarile analistilor. Pentru acest an, cel mai mare producator de bere din Turcia se asteapta la o stabilizare a vanzarilor, potrivit prognozelor publicate in luna februarie.

#alegeri Turcia, #producatori bere Turcia , #Turcia