Presa turca este sceptica in ceea ce priveste realizarea proiectului Nabucco

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:10
1389 citiri
Presa turca este sceptica in ceea ce priveste realizarea proiectului Nabucco

Realizarea proiectului Nabucco, care presupune livrarea de gaz din regiunea caspica catre Europa, ocolind Rusia, ar putea intampina greutati din cauza mai multor probleme legate de umplerea conductei cu gaz, comenteaza presa turca citata de RIA Novosti, informeza NewsIn.

Cinci state de tranzit, Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia, au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru Nabucco, proiect destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.

"Dupa semnarea acordului privind Nabucco, eforturile de baza ale Turciei, statelor UE si ai principalului sustinator al proiectului SUA se vor concentra asupra gasirii unor surse pentru umplerea conductei cu gaz", subliniaza Aksam.

Perspectiva comerciala a proiectului este lipsita de precizie, considera publicatia turca, in particular, din cauza incertitudinii privind furnizarea de gaz din Turkmenistan si Irak.

Premierul irakian, care a participat la ceremonia de semnare a acordului privind Nabucco, a promis ca tara sa va asigura circa o jumatate din volumele de gaz, insa expertii si-au exprimat indoiala in legatura cu aceasta posibilitate.

"Vanzarea de catre Turkmenistan a unor volume de gaz considerabile Rusiei, Chinei si Iranului, de asemenea, fac imprecisa perspectiva livrarilor de gaz prin Nabucco", adauga Aksam.

Pe de alta parte, continua publicatia turca, "pregatirile SUA de a-si retrage trupele din Irak si situatia incerta din aceasta tara dupa plecarea americanilor genereaza temeri printre statele partenere ale proiectului Nabucco".

O alta publicatie turca, Sabah, scrie ca "premierul irakian Nuri al-Maliki a promis ca tara sa va furniza 15 milioane de metri cubi de gaz de an, ceea ce poate crea o viziune eronata a faptului ca in primii ani problema umplerii gazoductului va fi rezolvata.

Problema este ca pana in 2014, Irakul, practic, nu va reusi sa iasa la nivelul indicat al productiei de gaz", scrie Sabah, subliniid ca aceasta va fi impiedicat din doua motive.

"In primul rand, in nordul Irakului pana in prezent nici macar nu au inceput lucrarile de sondare. In al doilea rand, pentru pomparea gazului de la zacamantul din sudul Iracului in Turcia este necesara instalarea unui gazoduct, iar realizarea acestuia pana la asigurarea securitatii in tara nu reprezinta o posibilitate", adauga publicatia turca.

In ceea ce priveste posibilitatea livrarilor de gaz turkmen catre Europa, pentru aceasta este necesara instalarea pe sub Marea Caspica a unei conducte si cuplarea acesteia la conducta Baku-Tbilisi-Erzurum. Din pacate, constata Sabah, si aici apar doua probeleme.

"Pe de o parte tarile din regiunea caspica nu au ajuns la un acord privind statutul acesteia. Pe de alta parte, posibilele livrari de gaz turkmen cu ajutorul tancurilor in Azerbaidjan pot intampina obstacole din partea Baku, din cauza 'racirii' relatiilor cu Turkmenistanul", scrie Sabah.

"Desi SUA nu au semnat acordul privind Nabucco, este pricipalul protogonist al acestui proiect", comenteaza publicatia turca Milliyet.

"Principalul scop al politicii energetice a SUA este reducerea dependentei energetice a statelor UE de Rusia si crearea unor conducte alternative de export al gazului din bazinul caspic. Insa diminuarea dependentei energetice a UE fata de Rusia nu este simplu de realizat. Rusia dispune ce cele mai mari zacaminte de gaz din lume. Volume importante de gaz, produs in Asia Centrala, este transportat catre Europa prin Rusia, iar Moscova nu intentioneaza sa scape din maina state precum Turkmenistan si Azerbaidjan, de la care se asteapta gaz pentru Nabucco", adauza ziarul turc.

"Situatia este agravata de faptul ca UE nu are o politca comuna in relatia cu Moscova", subliniaza Milliyet. In aceasta privinta publicatia turca propune "sa nu se exagereze importanta strategica a gazoductului in ceea ce priveste traversarea unei parti semnificative a acestuia prin teritoriul Turciei". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #constructie, #gaze, #nabucco, #realizare , #Turcia