Prietenie cu beneficii: Turcia raporteaza o crestere a exporturilor de 57%, in urma dezmortirii relatiilor cu Rusia

Joi, 02 Februarie 2017, ora 13:34
7214 citiri
Prietenie cu beneficii: Turcia raporteaza o crestere a exporturilor de 57%, in urma dezmortirii relatiilor cu Rusia
Foto: Wikimedia

Detensionarea relatiilor dintre Moscova si Ankara pare sa aduca beneficii pentru economia turca, nivelul exporturilor crescand neasteptat de rapid in prima luna a acestui an.

Alianta politica incheiata de Putin si Erdogan pe tema conflictului sirian a avut ca efect o crestere cu 57% a exporturilor turcesti in Rusia, dupa cum sustin reprezentantii unei asociatii comerciale de la Ankara, citati de IB Times.

In total, luna ianuarie a adus o crestere de 15 procente a exporturilor de marfuri din Turcia, in vreme ce relatia comerciala cu Rusia a dus la ridicarea cu 57% a nivelului de marfuri exportate pe aceasta piata, impulsul fiind considerat cel mai puternic din ultimii patru ani, sustine Asociatia Exportatorilor din Turcia intr-un comunicat de presa.

"Asteptam o crestere a preturilor la petrol si materii prime, ca si o reducere a pierderilor in relatia de export cu Rusia", afirma Mehmet Buyukeksi, presedintele asociatiei.

Dupa o perioada de inghet al relatiilor dintre cele doua tari, survenita in urma doborarii unui avion miltar rusesc la granita cu Siria, presedintii Vladimir Putin si Recep Erdogan par sa fi ajuns la un compromis in ceea ce priveste detensionarea legaturilor dintre Moscova si Ankara.

Insa, pentru profesorul de jurnalism Mohamad Bazzi, de la Universitatea din New York, noua legatura dintre Ankara si Moscova evolueaza dincolo de simplele efecte ale relatiilor comerciale dintre cele doua tari.

"Prin flirtul cu Rusia, guvernul Erdogan transmite un mesaj clar catre administratia Trump prin care arata ca are si alte optiuni la dispozitie in cazul in care SUA decide sa sustina in continuare miscarea kurda din Siria.

Dar, pe masura ce isi intareste relatiile cu Rusia si se implica tot mai mult in lupta impotriva Statului Islamic, Turcia risca sa starneasca si mai mult furia gruparii teroriste din Siria si Irak", apreciaza Bazzi.

#relatii comerciale Turcia Rusia, #alianta politica Putin Erdogan, #exporturi turcia , #Turcia