Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport CE privind extinderea: O "mare dezamagire" pentru Turcia

Raport CE privind extinderea: O "mare dezamagire" pentru Turcia


Turcia si-a exprimat miercuri "marea dezamagire" dupa publicarea de catre Comisia Europeana a unui raport care ii critica progresele insuficiente in directia aderarii la Uniunea Europeana, in special in materie de libertati individuale.

"Am primit raportul de progres in acest an cu o mare dezamagire", a declarat intr-o conferinta de presa la Istanbul ministrul turc pe probleme europene, Egemen Bagis.

"Se intelege ca asa-numita presedintie prin rotatie a asa-numitului stat al unei jumatati de insula a reusit sa introduca (in raport) elemente de natura sa ne dezamageasca", a continuat Bagis. El s-a referit astfel la Republica Cipru, care asigura de la 1 iulie presedintia UE, facand-o responsabila de "generalizarile periculoase" continute in raport.

Turcia refuza sa recunoasca Republica Cipru, sub administratie ciprioto-greaca, atat timp cat nu va fi gasita o solutie pentru insula divizata. Ankara refuza, de asemenea, extinderea pentru cipriotii greci a beneficiului acordurilor de libera circulatie incheiate cu UE.

"Fara nicio indoiala, la 10 octombrie 2012, Turcia este mai aproape decat oricand de standardele UE", a dat asigurari Egemen Bagis, inainte de a sublinia ca Turcia nu intentioneaza sa abandoneze negocierile de aderare la Uniune, incepute in 2005.

Ministerul turc al Afacerilor Externe a apreciat, la randul sau, ca raportul este "dezechilibrat" si se concentreaza "mai mult pe elemente negative decat pozitive".

In raportul sau anual, facut public miercuri, Comisia Europeana a apreciat ca progresele inregistrate de Ankara sunt insuficiente, in special in materie de libertati individuale. ""Numarul ridicat de cazuri si anchete legate de jurnalisti, precum si presiunile la adresa presei continua sa fie o sursa de ingrijorare majora"", afirma raportul CE.AGERPRES/(Letitia Pana)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1188 ori