Rusii apeleaza la turci pentru organizarea Cupei Mondiale. Bugetul de investitii s-a redus

Marti, 23 Iunie 2015, ora 16:00
2773 citiri
Rusii apeleaza la turci pentru organizarea Cupei Mondiale. Bugetul de investitii s-a redus
Foto: Twelve Architects

Compania turca Limak Construction a anuntat castigarea licitatei pentru construirea unui aeroport cu o capacitate de 8 milioane de pasageri in orasul rusesc Rostov, gazda unor meciuri din Campionatul Mondial de Fotbal 2018.

Reprezentantii firmei din Turcia au declarat ca vor lucra in parteneriat cu un constructor local, Marashstroy, contractul urmand sa fie semnat pana la finalul acestei luni, anunta cotidianul Hurryiet Daily News.

Oferta castigatoare

"Proiectul este evaluat la aproximativ 210 milioane de euro, lucrarile urmand sa se intinda pe durata a doi ani. Scopul nostru este sa inauguram aeroprtul in termen, pentru a fi utilizabil in cadrul CM 2018", a precizat Serdar Bacaksiz, unul dintre executivii Limak.

Procesul de selectie a constructorilor a inceput de anul trecut, din 23 de oferte fiind selectionate doar 18. Cea depusa de consortiul Limak-Marashstroy a fost desemnata castigatoare in urma negocierilor incepute in luna februarie.

Limak Construction este si parte a unui consortiu care se ocupa de constructia celui de-al treilea aeroport din Istanbul. Compania mare are lucrari in derulare la al doilea terminal al aeroportului din Cairo si la aeroportul international din Pristina-Kosovo.

Pachetul de actiuni detinute de companie la aeroportul Sabiha Gökçen din Istanbul au fost vandute la sfarsitul anului trecut catre malaezienii de la Malaysia Airports Holdings.

Bani mai putini

Miscarea de a contracta un constructor strain este surprinzatoare pentru piata din Rusia, in conditiile in care pentru orgaizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, Putin a preferat sa directioneze fondurile din buget catre firmele locale.

In ultimul an insa, deprecierea rublei in fata dolarului a complicat calculele referitoare la bugetul de investitii pentru organizarea Cupei Mondiale la Fotbal in 2018.

Suma de 637 de miliarde de ruble (aproximativ 11 miliarde de dolari) s-ar putea dovedi insuficienta, iar accesul constructorilor rusi la tehnologia occidentala este ingreunat din cauza sanctiunilor economice dictate de UE impotriva Moscovei.

In urma cu o luna, parlamentarii rusi discutau posibilitatea realizarii unor lucrari cu detinutii din centrele de detentie, iar la inceputul acestei saptamani, ministrul Sporturilor, Vitaly Mutko, anunta si primele investitii taiate.

"Vom reduce investitiile in spatiile de cazare in exces", a declarat ministrul rus, dupa ce seful guvernului de la Moscova, Dimitri Medvedev, a anuntat reducerea bugetului alocat pentru organizarea CM FIFA 2018 cu 536 milioane de dolari, arata The Guardian.

"Este o imagine a situatiei economice dificile prin care trece tara, dar nu va avea un impact negativ asupra evenimentului in sine", a comentat si Dimitri Yefimov, reprezentantul Rusiei in comitetul FIFA.

#contracte infrastructura Cupa Mondiala, #investitii infrastructura Rusia, #Campionat Mondioal Fotbal 2018, #buget CM 2018 Rusia , #Turcia