Rusii au dovada complicitatii Turcia-ISIS. Pe unde ar intra petrolul in tara

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:51
8597 citiri
Rusii au dovada complicitatii Turcia-ISIS. Pe unde ar intra petrolul in tara
Foto: Wikimedia

Ministerul Apararii din Rusia a prezentat probele pe care se bazeaza Moscova atunci cand acuza liderii de la Ankara ca sunt in spatele traficului de petrol cumparat de la teroristii Statului Islamic.

Oficialii de la Moscova au prezentat culoarele pe care convoaielele de cisterne cu petrol ale ISIS se indreapta catre Turcia: punctele de frontiera din Idlib, cele din provincia Hasakah si din Zakho, de la granita turco-iraniana. Ca un facut insa, teritoriile respective sunt controlate de alte grupari, relateaza Business Insider.

Eroare capitala

Reactiile au aparut imediat dupa ce Moscova a facut publice dovezile implicarii Ankarei in traficul cu petrol al teroristilor Statului Islamic.

In diverse postari pe Twitter, analistii arata ca niciuna din rutele respective nu se afla pe teritoriile controlate de ISIS.

Punctele de frontiera Bab al-Hawa and Bab al-Salameh din provincia Idlib sunt controlate de luptatorii Armatei Libere a Siriei, provincia Hasakah este divizata intre fortele fidele regimului Assad si coalitia kurdo-araba sustinuta de SUA, iar Zakho este o provincie irakiana aflata sub controlul Guvernului Regional din Kurdistan.

"Daca te uiti la harta prezentata de Moscova, pare ca ISIS face trafic de petrol prin teritoriile controlate de cei mai mari inamici ai lor din regiune, kurzii din Irak si Siria", afirma Wladimir van Wilgenburg, analist al Fundatiei Jamestown.

"Relatiile dintre kurzi si Turcia nu sunt cele mai bune, ca sa spunem asa, deci pare o varianta greu de crezut.

Era mai logic pentru Moscova sa afirme ca traficul cu petrol se face prin punctul de frontiera Jarabulus, care este pe un teritoriu controlat de Statul Islamic", a mai spus Wilgenburg.

De altfel, acesta este si singurul oras de granita ramas sub controlul jihadistilor, punctul Tal Abyad fiind recucerit de la gruparea terorista in iunie anul acesta de catre luptatorii kurzi.

La fel, este posibil ca la granita dintre Irak si Siria, punctul de frontier Sinjar sa fi fost o ruta folosista de contrabandistii de petrol pana ca orasul sa fie recucerite de fortele kurde sustinute de Statele Unite, dar acest traseu nu permite decat transportul petrolului intre Mossul si Raqqa.

Inca sase episoade

Ministerul Apararii din Rusia a facut publice mai multe intregistrari din satelit a unor convoaie de cisterne ale gruparii teroriste Statul Islamic traversand granita Turciei dinspre Irak si Siria, oficialii de la Moscova precizand ca acesta este doar unul din cele sase episoade inregistrate in zona.

Presedintele Turciei, Recep Erdogan a denuntat acuzatiile formulate de Moscova drept calomnii si a declarat ca este dispus sa isi dea demisia daca rusii aduc probe concrete privind implicarea Ankarei in traficul cu petrol al teroristilor.

Tensiunile dintre Rusia si Turcia s-au accentuat dupa ce Ankara a dispus doborarea unui avion militar rusesc suspectat de a fi violat spatiul aerian al Turciei.

In urma acestui incident, Moscova a impus o serie de sanctiuni comerciale impotriva Turciei, iar Ankara a anuntat ca va diminua cu 25% achizitiile de petrol rusesc pentru anul viitor.

Insa, scandalul breselor prin care petrolul extras de teroristii ISIS isi face loc pe piata neagra din regiune este o tema care naste un val de suspiciuni la adresa ambelor state.

La mijlocul saptamanii trecute, Trezoreria americana a sanctionat afacerile derulate de cetateanul ruso-sirian George Haswani pentru implicarea firmei acestuia, Hesco Engineering and Construction, in traficul cu petrol cumparat de la teroristi.

Combustibilul cumparat de Haswani a fost livrat fortelor regimului Assad, aliatul de baza al Moscovei in cadrul razboiului civil din Siria.

Doua zile mai tarziu, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, lansa prima sarja de acuzatii privind complicitatea existenta intre oficialii turci si teroristii Statului Islamic.

Conform declaratiei acestuia "Turcia practica un joc unde teroristilor li s-a rezervat rolul de aliati secreti". Lavrov a adaugat ca Rusia este gata blocheze grantita turco-siriana pentru a "eradica terorismul de pe teritoriul Siriei".

Oficialul rus nu a dat detalii despre masurile pe care le-ar presupune o astfel de blocada, cum ar fi, de exemplu, stationarea trupelor rusesti de-a lungul granitei cu Turcia.

#contrabanda petrol Statul Islamic, #conflict Rusia Turcia, #razboi civil Siria , #Turcia