S-a dus prietenia! Turcii vad in Rusia cea mai mare amenintare

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:30
6325 citiri
S-a dus prietenia! Turcii vad in Rusia cea mai mare amenintare
Foto: Government.ru

Pe masura ce tensiunile dintre Ankara si Moscova se accentueaza, tot mai multi turci au ajuns sa vada in Rusia cea mai mare amenintare la adresa tarii lor, arata un recent sondaj de opinie derulat in Turcia.

Voice of America anunta ca, in sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetatenilor turci, Rusia a reusit sa detroneze Israelul in topul amenintarilor la adresa securitatii.

Alimentati de propaganda

Pentru Soli Ozel, expert in Relatii Internationale la Universitatea Kadir Has, situatia este oarecum explicabila tinand cont de propaganda nationalista raspandita cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.

Canalele media obediente Ankarei se intrec in lansarea de conspiratii in care puterea de la Moscova joaca un rol negativ, un bun exemplu in acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot in seama influentei rusesti in regiune.

"Vorbim de un public care isi obtine 85% din informatii de la televizor", remarca Ozel.

"Tinand cont de faptul ca majoritatea canalelor TV nu fac decat sa repete acuzatiile, prezumtiile si ideile guvernantilor, iar acestia fac din rusi un inamic de top, dupa ce au doborat un avion de-al lor, Rusia va obtine un loc fruntas in randul amenintarilor la adresa Turciei", crede expertul universitatii din Istanbul.

Conflictul inghetat dintre Rusia si Turcia a luat nastere in noiembrie 2015, ca urmare a doborarii de catre aviatia turca a unui bombardier rusesc care opera pe frontul din Siria.

Pana in acel moment, cele doua state inregistrasera, timp de doua decenii, o apropiere in materie de comert si turism.

Rivalitati vechi

Pe de alta parte, vechea rivalitate dintre Imperiul Otoman si cel Tarist pare sa nu fi fost stearsa in decursul secolului trecut, dupa cum sustine istoricul Ayhan Aktar, de la Universitatea Bilgi din Istanbul.

"Exista un vechi sentiment de dusmanie intre aceste doua tari. Au fost cateva ciocniri militare intre cele doua state, iar Turcia a pierdut de fiecare data.

Apoi am avut Razboiul Rece. Pentru turcii de rand nu a existat nicio diferenta intre Imperiul Tarist si Uniunea Sovietica, intotdeauna ei au vazut acolo Rusia. Exista o baza pentru aceasta dusmanie", explica istoricul.

In acelasi timp insa, Aktar sustine ca suspiciunile induse populatiei nu se rezuma doar la Rusia. Actuala criza intretinuta cu Moscova face parte dintr-un model mai larg de insecuritate nationala, resimtit atat de populatie, cat si de stat.

"In orice festivitate oficiala sau ceremonie scolara afli ca Turcia este inconjurata de inamici. Pot fi greci, armeni, rusi, iranieni, orice populatie la care te poti gandi pe moment", arata Ayhan Aktar.

Recenta repozitionare a avioanelor de lupta ale Moscovei in bazele intretinute in Armenia, tara vecina cu Turcia, nu face decat sa creasca ingrijorarea in randul populatiei, lucru bine cunoscut de liderii rusi.

Iar cum Ankara are relatii diplomatice aproape inexistente cu Erevanul, acest lucru nu poate decat sa creasca senzatia de insecuritate a turcilor.

#conflict Rusia Turcia, #amenintari securitate Turcia, #relatii economice Rusia Turcia , #Turcia