Scandal diplomatic intre Berlin si Ankara: Germania ameninta sa-si retraga trupele din Turcia

Joi, 14 Iulie 2016, ora 10:55
7750 citiri
Scandal diplomatic intre Berlin si Ankara: Germania ameninta sa-si retraga trupele din Turcia
Foto: Heute

Relatiile dintre Germania si Turcia risca sa se deterioreze, dupa ce Ankara le-a interzis membrilor Bundestagului accesul in bazele militare turcesti care gazduiesc trupe germane.

Ankara a protestat astfel fata de decizia Parlamentului german de a recunoaste genocidul armean din 1915, dar acum risca sa ramana fara unul din aliatii importanti din UE, Berlinul amenintand ca isi va retrage trupele din bazele NATO din Turcia, relateaza Reuters.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a fost cel care a anuntat ca militarii germani stationati in baza aeriana de la Incirlik ar putea sa-si faca rapid bagajele, in cazul in care parlamentarilor germani li se mai respinge dreptul de a vizita trupele.

"Armata germana raspunde in fata Parlamentului. Daca membrii acestuia nu pot vizita trupele, armata nu va mai putea sta acolo. Asta este foarte clar", a precizat secundul lui Merkel pentru ziarul local Mitteldeutsche Zeitung.

Amenintarea de a-i retrage pe cei 250 de militari din baza Incirlik, de unde sunt declansate raidurile aeriene impotriva Statului Islamic, arata clar o deteriorare a relatiilor dintre Berlin si Ankara, in ciuda cooperarii de care cele doua state au dat dovada in gestionarea crizei refugiatilor.

Axa Berlin-Ankara a inceput sa scartaie dupa ce presedintele turc Recep Erdogan a devenit tinta unor satire difuzate de un post de televiziune german, iar adoptarea rezolutiei de recunoastere a genocidului armean de catre Bundestag nu a facut decat sa-i starneasca si mai mult pe oficialii de la Ankara.

Pozitia vicecancelarului Gabriel a fost adoptata si de anumiti parlamentari germani care au solicitat retragerea soldatilor nemti din Turcia in cazul in care Ankara nu isi schimba atitudinea.

Germania este prezenta cu trupe in 13 misiuni internationale, iar membrii Bundestagului obisnuiesc sa faca vizite frecvente in bazele in care sunt cantonati acestia.

Cancelarul Angela Merkel a adoptat un ton mai moderat si afirmat ca va incerca sa lamureasca acest subiect delicat cu liderii guvernului de la Ankara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupe germane Turcia, #tensiuni Ankara Berlin, #retragere trupe, #Statul Islamic, #baza militara Incirlik , #Turcia