Siria "se desparte" de Turcia. Acordul de liber-schimb a fost "rupt"

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 10:02
1545 citiri
Siria "se desparte" de Turcia. Acordul de liber-schimb a fost "rupt"
Presedintele Siriei, Bashar al-Assad

Guvernul sirian a suspendat un acord de liber-schimb cu Turcia, in replica la sanctiunile decise de Ankara impotriva autoritatilor de la Damasc, a anuntat joi seara agentia de presa oficiala Sana.

Turcia, unul din principalii parteneri economici ai Siriei, s-a alaturat pozitiei Ligii Arabe adoptand o serie de sanctiuni economice impotriva regimului sirian, intre care inghetarea tranzactiilor comerciale si intre bancile centrale ale celor doua tari.

"Guvernul sirian examineaza posibilitatea adoptarii si altor masuri importante", ca urmare a sanctiunilor anuntate de catre Turcia, avertiza Sana.

In decembrie 2004, dupa cativa ani de negocieri, Siria si Turcia au semnat un acord de liber-schimb, ceea ce a insemnat o apropiere intre cele doua tari vecine, ale caror relatii bilaterale au fost marcate deseori de tensiuni.

In septembrie 2009 a fost semnat un acord de constituire a "Consiliului de cooperare strategica la nivel inalt" turco-sirian, ceea ce a deschis calea unei integrari economice intre cele doua tari, care si-au deschis reciproc frontierele.

Anterior, Sana a anuntat ca Siria isi suspenda aderarea la Uniunea pentru Mediterana, creata in iulie 2008 la initiativa Frantei.

Siria se confrunta de la jumatatea lunii martie cu o ampla miscare sociala impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, soldata conform ONU cu cel putin 4.000 de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord liber schimb siria turcia, #relatii turcia siria , #Turcia