Turcia a inceput sa construiasca nave de lupta. Erdogan vrea si un portavion de productie proprie

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 18:10
7384 citiri
Turcia a inceput sa construiasca nave de lupta. Erdogan vrea si un portavion de productie proprie
Foto: navalanalyses.blogspot.com

Turcia este tot mai putin dependenta de armamentul importat de la partenerii occidentali, in clipa de fata industria locala de Aparare asigurand aproximativ 60% din necesarul fortelor armate ale Turciei.

Estimarea a fost facuta de oficialii turci cu ocazia lansarii la apa a celei de-a treia corvete de productie proprie, iar presedintele tarii, Recep Erdogan, nu se sfieste sa ceara mai mult de la constructorii navali: vrea un portavion, dupa cum relateaza Defense News.

Burgazada este a treia nava de lupta din clasa Ada produsa in Turcia, iar presedintele Erdogan a anuntat ca tara sa "va fi curand in postura de a lansa la apa un portavion de productie proprie".

De altfel, afirmatia sefului de stat nu este deloc hazardata, constructorul Sedef Shipbuilding intrand intr-un parteneriat cu spaniolii de la Navantia pentru a construi o platforma navala de decolare si aterizare a avioanelor, proiect cu un pret estimativ de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Corvetele din clasa Ada fac parte dintr-un proiect mai vast numit Milgem, care a si dat fortelor navale din Turcia prima nava moderna de lupta indigena inca din 2008. Navele de tip Milgem sunt destinate operatiunilor de cautare si salvare, patrulelor de coasta si misiunilor antisubmarin.

Toate sunt dotate cu un helipad pentru elicoptere Seahawk, iar armamentul este compus din torpile, rachete si tunuri de 76 mm. Cu o capacitate de 2400 tone, o viteza de 33 de mile/h si o autonomie de 3.500 mile marine, corvetele par sa ii fi incantat pe oficialii turci.

Acestia au anuntat ca, dupa incheierea programului Milgem, fortele navale vor comanda inca 4 nave de lupta, dar acestea vor fi "mai mari si cu o tehnologie mult mai avansata".

Din 2000 si pana in prezent, Turcia a reusit sa reduca serios dependenta de tehnica de lupta de import, crescand achizitiile de armament de productie proprie de la 25% pana la 60%.

Conform ministrului Apararii de la Ankara, Fikri Isik, bugetul alocat pentru dezvoltarea industriei de aparare in ultimii 14 ani a fost de 30 de miliarde de dolari.

#industrie Aparare Turcia, #flota marina Turcia, #nave lupta Turcia , #Turcia