Turcia are cel mai rapid ritm de crestere economica dintre tarile G20. Pericol de supraincalzire!

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:10
3226 citiri
Turcia are cel mai rapid ritm de crestere economica dintre tarile G20. Pericol de supraincalzire!
Foto: CC0 Creative Commons

Turcia a inregistrat o crestere anuala de 11,1% in trimestrul trei din 2017, cel mai rapid ritm in randul tarilor G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente), a anuntat, luni, Institutul de Statistica (TurkStat).

Este al treilea trimestru consecutiv in care PIB-ul Turciei inregistreaza un avans anual de peste 5%. Analistii estimau o expansiune anuala de 8,5% in trimestrul trei din 2017, transmit Anadolu, DPA si Bloomberg.

Cheltuielile de consum ale gospodariilor, care reprezinta aproape doua treimi din economie, au urcat cu 11,7% in perioada iulie-septembrie 2017, comparativ cu trimestrul trei din 2016.

Cheltuielile Guvernului cu salariile si achizitiile de bunuri au crescut cu 2,8% in trimestrul trei din 2017, fata de un avans de 2,4% in perioada similara din 2016.

Pe baza datelor ajustate sezonier, economia a inregistrat un avans de 1,2% in trimestrul trei din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.

Dupa publicarea datelor Turkstat, lira turceasca s-a apreciat cu 0,2% fata de dolar, si se tranzactiona la 3,82 lire pentru un dolar.

Performantele economice au fost sprijinite de masurile de stimulare adoptate de Guvern, de majorarea exporturilor, a productiei industriale si a cheltuielilor de consum, considera analistii.

Insa, adancirea deficitului de cont curent si majorarea ratei inflatiei arata o supraincalzire a economiei, a avertizat analistul Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management LLP in Londra.

In noiembrie, rata anuala a inflatiei a urcat la 12,98%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Conform datelor revizuite ale Institutului de Statistica, PIB-ul Turciei a inregistrat un avans de 5,3% in primele trei luni din acest an si de 5,4% in trimestrul trei din 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Turcia crestere economica, #economie Turcia Erdogan , #Turcia