Turcia. Erdogan risca sa escaladeze violentele prin mobilizarea sustinatorilor sai - AFP

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 18:12
1332 citiri
Turcia. Erdogan risca sa escaladeze violentele prin mobilizarea sustinatorilor sai - AFP

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a antrenat vineri sustinatorii intr-o batalie vizand incetarea miscarii de contestare fara precedent ce afecteaza tara de peste o saptamana, cu riscul de a provoca o escaladare a violentelor.

Contestat pe strazile Istanbulului, Ankarei si altor orase importante turce de catre tineri care denunta islamizarea pe nesimtite a societatii si acapararea puterii de catre partidul sau, seful Guvernului a transformat noaptea de joi spre vineri, la intoarcerea dintr-un turneu de trei zile in Magreb, intr-o adevarata demonstratie de forta, relateaza AFP.

Fidel tonului ferm pe care l-a adoptat de la inceputul crizei, el a cerut incetarea "imediata" a manifestatiilor, in fata catorva mii de sustinatori adunati la aeroport.

"Manifestatiile (...) si-au pierdut caracterul democratic si s-au transformat in vandalism", le-a spus Erdogan celor cateva mii de sustinatori, care agitau steaguri turce si scandau "Suntem pregatiti sa murim pentru tine, Tayyip" sau "Haideti sa ii zdrobim".

"Ne-au cerut retragerea politiei. Iar, dupa aceea, ce urmeaza? Nu este un 'no man's land'!", a continuat seful Guvernului, care revendica sustinerea unei parti largi a populatiei.

Este pentru prima data cand sustinatorii liderului AKP ies in strada. Desi nu este vorba despre o confruntare directa, reuniunea marcheaza un viraj in modul de gestionare a crizei politice din partea lui Recep Tayyip Erdogan.

In plus, potrivit presei turce, un manifestant in varsta de 17 ani a fost batut, la Eskisehir (nord-vest), de catre barbati inarmati cu bastoane, care l-au ranit grav la nivelul capului.

"Nu ne este frica de nimic"

"Nu vom pleca", a declarat pentru AFP Murat Tepe, un stilist in domeniul modei, in varsta de 36 de ani. "Oamenii vor continua sa vina", a apreciat el. "Nu ne este frica de nimic. Inainte tuturor le era frica sa vorbeasca, dar acum s-a terminat", a adaugat tanarul.

Parcul Gezi cu plantele sale impozante a fost factorul care a declansat miscarea de contestare, protestatarii cerand oprirea unui proiect de amenajare. Insa aceasta prima revendicare a deschis calea indemnurilor la demisia Guvernului.

Critici ai premierului ii reproseaza un exercitiu dupa modelul lui Putin de putere, si anume mass-media sub controlul puterii, concentrarea in mana AKP a tuturor parghiilor, arestari in masa a unor opozanti kurzi si de extrema stanga.

Liderul conservator care provinde dintr-o miscare islamista, un artizan in cei 11 ani de putere al unei politici care a transformat Turcia intr-o putere regionala cu o economie in plina expansiune ce bate la poarta Uniunii Europene (UE), a putut sa constate in Maroc si in Tunisia o pierdere de credit. Regele Marocului Mohammed al VI-lea nu l-a primit, iar vizita sa in Tunisia a fost marcata de manifestatii ostile.

Aproape 5.000 de raniti intr-o singura saptamana

Comunitatea internationala, cu Statele Unite si tari europene in frunte, indeamna de mai multe zile Guvernul turc la "retinere" si denunta brutalitatea reprimarii prin intermediul politiei.

Washingtonul, un partener al Ankarei pe scena internationala, a denuntat "retorica inutila" a premierului turc, care "nu contribuie la calmarea situatiei".

Miscarea de contestare a provocat moartea a doi manifestanti si unui politist. In afara de cei trei morti, 4.785 de persoane au fost ranite intr-o singura saptamana, dintre care 48 de persoane au fost ranite grav, potrivit ultimului bilant prezentat de un sindicat al medicilor turci.

Dupa o zi de la o prabusire puternica (-4,70%), Bursa de la Istanbul a deschis vineri in scadere cu 1,20%, iar pierderile ar putea creste, in functie de declaratiile sefului Guvernului vineri, potrivit unor analisti.

Ministrul Finantelor Mehmet Simsek a atacat presa straina pentru modul in care a acoprit tulburarile, acuzand-o ca vrea sa prezinte "o imagine negativa" a Turciei. El a admis, insa, "o crispare" a pietelor financiare din cauza acestor evenimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Turcia Erdogan, #Erdogan violente Turcia, #guvern Turcia manifestatii , #Turcia