Turcia plateste 3,5 miliarde de dolari ca sa poata produce si vinde elicoptere Black Hawk

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 16:20
7461 citiri
Turcia plateste 3,5 miliarde de dolari ca sa poata produce si vinde elicoptere Black Hawk
Foto: Wikimedia

Ankara este dispusa sa plateasca sume uriase pentru a intra in posesia licentelor de fabricare a celor mai moderne arme folosite si de armata SUA.

Dupa ce si-a dezvoltat sisteme proprii de bombe si drone militare, Turcia plateste 3,5 miliarde de dolari pentru a-si asigura dreptul de a produce in fabricile sale elicoptere de atac Black Hawk, anunta Defense News.

Negocierile dintre Ministerul Apararii de la Ankara si Sikorsky, producatorul celebrului elicopter de lupta, au durat mai multe luni, dar, in cele din urma, Turcia a obtinut dreptul de a produce elicoptere T-70 Black Hawk, o varianta a modelului S-70 Black Hawk International.

Punctul cel mai fierbinte al negocierilor a fost dreptul contractorului Turkish Aerospace Industries (TAI) de a exporta aeronavele produse sub licenta Sikorsky catre alte tari din regiune.

In cele din urma, compania americana si-a dat acordul in acest sens, deblocand derularea contractului semnat intre Sikorsky si Ankara inca din 2014.

"Licenta de export a reprezentat un punct crucial in negocieri. Asteptam incasari de cel putin un miliard de dolari din vanzarea elicopterului T-70 catre terti", a explicat un oficial TAI.

Turcia va plati 3,5 miliarde de dolari pentru a fabrica modelul T-70 Black Hawk, care va intra mai intai in dotarea armatei, jandarmeriei si serviciilor de securitate.

Dezvoltat pe platforma elicopterului S-70 Black Hawk/Batllehawk, elicopterul produs in Turcia va putea fi folosit atat in teatrele de operatiuni militare, cat si cadrul interventiilor unor servicii civile.

Contractul prevede fabricarea in uzinele din Turcia a unei prime serii de 109 elicoptere T-70, dar oficialii de la Ankara cred ca productia destinata fortelor militare, de securitate si civile din tara va ajunge in final la 300 de aeronave.

Pentru fiecare elicopter destinat pietei interne, Turcia are dreptul de a produce o aeronava care sa fie exportata, amanunt care ridica numarul total al elicopterelor Black Hawk produse in uzinele TAI la 600 de unitati.

Sub protectia anonimatului, un oficial din guvernul de la Ankara a recunoscut ca s-a recurs deja la un lobby sustinut pe langa guvernele altor state pentru vanzarea celor 300 de elicoptere.

Pe langa beneficiile date de acordarea licentei de export a elicopterului de lupta, industria de Aparare din Turcia va avea de castigat enorm de pe urma cooperarii cu producatorul de armament din Statele Unite.

Tusas Engine Industries va produce motoarele T-700 care vor fi instalate pe elicopterele produse sub licenta, iar grupul Aselsan va fi responsabil cu designul, dezvoltarea si productia cabinei aeronavei militare 'Made in Turkey'.

Se asteapta ca demararea productiei de elicoptere Black Hawk sa ofere de munca la cel putin 67% din angajatii din sector, in vreme ce TAI si subcontractorii ar avea de castigat cel putin 1,4 miliarde dolari in urmatoarele 3 decenii, ca urmare a implementarii unor noi tehnologii recomandate de Sikorsky.

#licenta fabricatie Black Hawk, #elicoptere militare Turcia, #export elicoptere Black Hawk , #Turcia