Turcia promite sa ne pazeasca de imigranti. Cine castiga mai mult de pe urma intelegerii?

Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 11:34
4215 citiri
Turcia promite sa ne pazeasca de imigranti. Cine castiga mai mult de pe urma intelegerii?
Foto: Wikimedia

Liderii europeni si seful guvernului de la Ankara au ajuns la un acord privind limitarea traversarilor ilegale a frontierei cu UE de catre refugiatii sirieni si irakieni ajunsi in Turcia.

Intelegerea este considerata un moment de cotitura in gestionarea crizei refugiatilor care a lovit UE, numai in acest an tarile europene asteptand sa primeasca un numar de 1,5 milioane de imigranti. Cu toate acestea, ajutorul Turciei nu vine cu un pret mic, remarca reporterii agentiei Reuters.

Sustinere financiara

Un compromis pare sa fi fost atins in ceea ce priveste suma pe care oficialii de la Ankara au solicitat-o pentru a imbunatati conditiile de trai pentru cele 2,2 milioane de refugiati ajunsi in tara.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a acceptat ca suma totala inaintata de organismele de la Bruxelles in acest program sa fie de 3 miliarde de euro, desi initial Ankara solicitase o contributie anuala din partea UE in acest cuantum.

Banii vor trebui platiti in cursul urmatorilor doi ani, dar cum presedintele francez Francois Hollande a mentionat ca vor fi transe multiple de plata, pe masura ce Ankara atinge unele puncte stabilite in program, multi analisti se intreaba daca acesta va fi cu adevarat costul final al intelegerii dintre UE si Turcia.

"Pe masura ce Turcia face eforturi mai mari de a prelua refugiatii este rezonabil ca aceasta tara sa fie ajutata financiar de Europa pentru a integra imigrantii care nu vor mai ajunge in UE", a specificat Hollande.

Presedintele francez crede ca astfel vor putea fi controlati si identificati mai rapid refugiatii care prezinta un pericol de securitate la adresa statelor europene, asa cum sunt militantii ISIS implicati in recentele atentate de la Paris.

Porti deschise pentru turci

Daca pana acum Europa a aplicat o politica a portilor deschise pentru refugiati, in special prin decizia Germaniei de a prelua o masa de 800.000 de persoane numai in cursul acestui an, de aceasta data avantajele par sa curga inspre turci.

Ankara va beneficia de o reluare a discutiilor pe tema aderarii Turciei la UE, proces care stagneaza de mai bine de 10 ani ca urmare a suspiciunilor privind incalcarea principiilor denocratice de catre regimul Erdogan.

Este o situatie avantajoasa pentru oficialii turci care se confrunta deja cu turbulentele izbucnite in imediata vecinatate a granitelor sudice ale tarii, in Siria si Irak, ca si cu o racire a relatiilor cu Rusia.

In acelasi timp, cetatenii turci ar putea beneficia de eliminarea vizelor de calatorie catre Europa, dupa un an de la momentul in care Ankara va demonstra ca isi intareste controalele la granita cu Siria si Irak pentru a limita invazia refugiatilor si va bloca tentativele celor aflati deja in tara de a traversa frontierele cu UE.

"Astazi este o zi istorica pentru procesul de accedere al Turciei in Europa. Le sunt recunoscator tuturor liderilor europeni pentru acest nou inceput", a declarat premierul Davutoglu.

Prinsi la ananghie

Constient de sentimentul de disperare care a cuprins Europa in lumina fluxului masiv de migranti ajunsi pe continent si a recentelor amenintari teroriste facute de adeptii Statului Islamic, presedintele turc Recep Erdogan a negociat la sange conditiile parteneriatului cu UE.

Intelegerea prevede derularea unor controale comune la granitele dintre statele UE si Turcia, dar si posibilitatea expluzarii imediate a migrantilor care nu sunt amenintati de niciun pericol in tarile lor de origine.

"Rezultatele trebuie sa vizeze in special limitarea numarului de migranti economici, cu o crestere a cooperarii active privind cazurile acestora pentru a preveni intrarea lor in Turcia si apoi in Uniunea Europeana", au mentionat cele doua parti intr-un comunicat de presa.

Daca turcii au evidentiat avantajele politice si economice obtinute in relatia cu UE, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a tinut sa disocieze cumva cele doua probleme.

"Telul nostru este sa limitam fluxul migrantilor. Nu este o simpla si triviala negociere pe tema mentinerii acestora intr-o zona sau alta", a explicat Tusk.

Lideri europeni precum Angela Merkel sunt supusi unei presiuni publice enorme in gestionarea cele mai mari crize a migrantilor care a lovit Europa de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

O mare parte din refugiatii ajunsi anul acesta in UE au fost preluati de Germania, dar traseul parcurs de acestia prin mai multe tari europene a generat tensiuni intre guvernele acestor state si cele ale tarilor de adoptie, amenintand dreptul la libera circulatie in interiorul continentului.

Germania importa refugiati

Merkel a efectuat mai multe vizite in cateva state care au preluat o parte din refugiatii de razboi: Austria, Suedia, Finlanda si tarile Benelux pentru a discuta daca nu este mai convenabil sa preia un anumit numar de persoane direct din Siria pentru a evita ca acestia sa ajunga pe mana traficantilor.

Desi cancelarul german a evitat sa dea publicitatii o anumita cifra privind numarul refugiatilor care ar putea fi relocati direct din Siria, presa germana sustine ca, initial, oficialii de la Berlin vorbeau de 400.000 de persoane.

Tot Merkel si-a atras si critici pentru intelegerea negociata cu presedintele turc Recep Erdogan pe tema gestionarii crizei refugiatilor din Siria.

Contestatarii reinodarii relatiilor dintre Bruxelles si Ankara amintesc ca presedintele Erdogan este acuzat de incalcarea unor drepturi fundamentale ale Opozitiei, ale minoritatii kurde si ale presei din Turcia.

"Daca este sa devenim parteneri strategici, trebuie sa discutam deschis subiectele asupra carora avem temeri, nelamuriri sau pozitii adverse", s-a aparat Angela Merkel.

Turcia reprezinta si o piedica in eforturile facute de liderii europeni de a trata criza refugiatilor din Siria direct la sursa, discutiile cu Rusia pe tema negocierilor de pace in Siria fiind periclitate de decizia Ankarei de a dobori un avion militar rusesc acuzat de violarea spatiului aerian al Turciei.

Din fericire, seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, considera ca acest incident nu va impiedica procesul negocierilor duse pentru gasirea unei solutii politice pentru Siria.

Insa, criza refugiatilor din Europa este departe de a lua sfarsit chiar si in urma acestui acord incheiat intre Bruxelles si Ankara.

Dincolo de faptul ca Turcia reprezinta doar una dintre portile de intrare a migrantilor in UE, alte sute de mii de refugiati sunt in continuare blocati in Peninsula Balcanica asteptand o sansa de a relua drumul spre vestul continentului.

#criza refugiati, #acord Turcia UE, #negocieri aderare Turcia, #cost intretinere refugiati , #Turcia