Turcia. Protestele au cauzat pagube de 40 de milioane de dolari

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 12:07
1400 citiri
Turcia. Protestele au cauzat pagube de 40 de milioane de dolari
Sursa foto: Theaustralian.com.au

Prejudiciul cauzat de protestele antiguvernamentale, care au cuprins intreaga Turcie, a fost estimat de autoritatile de la Ankara la circa 70 milioane de lire turcesti (aproximativ 40 milioane de dolari), dupa cum a declarat marti, intr-o reuniune a parlamentului, ministrul turc de interne Muammer Guler, relateaza agentia rusa de stiri RIA Novosti.

De la inceputul protestelor, in Turcia s-au desfasurat 603 de demonstratii in 77 din cele 81 de provincii turcesti, a precizat ministrul de interne, adaugand ca, in perioada revoltelor, au fost avariate, intr-o masura mai mare sau mai mica, 280 birouri si magazine, sase agentii guvernamentale, 106 sectii de politie si 207 de vehicule private, precum si 11 cladiri apartinand Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant).

De aproape o saptamana, in Turcia au loc proteste antiguvernamentale, care au inceput la Istanbul cu o actiune in apararea parcului Gezi din centrul orasului, pe care autoritatile intentionau sa-l distruga pentru a ridica un centru comercial. Protestatarii din Istanbul au fost sustinuti de majoritatea provinciilor din Turcia, precum si de catre turcii din diaspora.

Protestatarii se opun de asemenea islamizarii tarii si acuza de autoritarism puterea de la Ankara, noteaza RIA Novosti. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca actiunile au fost organizate de catre extremisti.

La dispersarea manifestantilor, politia turca a facut uz de gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Numarul persoanelor ranite ca urmare a ciocnirilor cu politia se ridica la 3.000, dintre care 26 sunt in stare critica, potrivit agentiei ruse de presa, care scrie de asemenea ca doi manifestanti si-au pierdut viata in actiunile de strada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pagube proteste Turcia, #costuri manifestatii Turcia, #cost proteste antiguvern Turcia, #distrugeri proteste Turcia , #Turcia