Turcia renunta la o privatizare de 5,7 miliarde de dolari

Luni, 25 Februarie 2013, ora 12:31
1368 citiri
Turcia renunta la o privatizare de 5,7 miliarde de dolari
Foto: Financial Times

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a renuntat la o privatizare in valoare de 5,7 miliarde de dolari intrucat suma obtinuta ar fi fost prea mica pentru a acorda celei mai mari corporatii din Turcia dreptul de a opera pe 25 de ani cele mai utilizate autostrazi si poduri din Turcia.

KocHolding, cea mai mare corporatie din Turcia, si compania UEM, detinuta de fondul suveran pentru investitii din Malaezia, castigasera impreuna o licitatie care le-ar fi conferit acest drept, dar guvernul turc a renuntat la planul de privatizare, care ar fi fost cea de a doua ca valoare din istoria Turciei, scrie Financial Times.

Castigarea licitatiei de catre Koc-UEM, in decembrie, a venit dupa ce in mai multe randuri investitorii nu au reusit sa faca rost de fondurile pe care le-au promis. Rolul UEM este de asemenea important, pentru ca Turcia incearca sa atraga mai multe investitii din Asia, mai ales in infrastructura.

Erdogan a criticat in acest weeekend licitatia pentru ca nu a generat suficienti bani.

"Asteptam mult mai mult. Am putea derula o oferta publica initiala", a spus Erdogan, afirmand ca statul ar putea, de asemenea, diviza pachetul, care include 1.975 de kilometri de autostrada cu taxa si cele doua poduri peste Bosfor.

Ministerul de Finante a anuntat, formal, decizia la sfarsitul saptamanii, invocand o decizie luata de Inaltul Consiliu pentru Privatizare, organism condus de premier.

Koc Holding si UEM, fiecare cu cate 40% din consortiul care a castigat licitatia, nu au comentat, la fel si compania de investitii Gozde, care controleaza restul de 20%.

Anularea licitatiei vine intr-un moment destul de sensibil, intrucat Turcia intentioneaza sa scoata la licitatie in mai constructia si operarea unui aeroport in Istanbul, care ar trebui sa fie printre cele mai mari din lume, precum si alte proiecte ambitioase.

Bancherii estimeaza ca Turcia are nevoie in urmatoarele decenii de investitii de sute de miliarde de dolari in drumuri, porturi si aeroporturi, sectorul energetic si altele.

#privatizari Turcia, #investitii turcia, #infrastructura Turcia , #Turcia