Turcia vrea sa negocieze pretul gazelor naturale importate din Azerbaidjan

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 12:46
1543 citiri
Turcia vrea sa negocieze pretul gazelor naturale importate din Azerbaidjan

Turcia considera ca pretul actual al gazelor naturale din Azerbaidjan nu este acceptabil si va cumpara gaze la un nou pret negociat, a declarat ministrul turc al energiei si resurselor naturale, Taner Yildiz, citat de Trend Capital, preluat de NewsIn.

"Din 15 aprilie 2008, Turcia nu mai cumpara gaze din Azerbaidjan la un pret pe care il considera inacceptabil. Vom cumpara gaze la un pret negociat. Am informat autoritatile din Azerbaidjan in legatura cu aceasta decizie. Credem ca actualul pret al gazelor nu va ramane neschimbat pentru mult timp", a mai spus Yildiz.

El a precizat ca Turcia va fi gata sa accepte majorarea pretului gazelor cumparate din Azerbaidjan, asa cum a prevazut initial in calculele noilor preturi.

"Am oferit, insa, pretul care satisface interesele tarii noastre si nu afecteaza interesele Azerbaidjanului", a explicat ministrul.

Potrivit ministrului energiei, proiectul Nabucco se deruleaza conform calendarului. Turcia ar trebui sa inceapa sa primeasca energie nucleara, a adaugat el.

"2010 va fi un an de dezvoltare a sectorului nuclear la nivel national", a precizat Yildiz.

Romania si Republica Azerbaidjan au semnat marti un memorandum de colaborare in domeniul energiei, iar cu Georgia urmeaza sa semneze un acord similar zilele urmatoare.

Directorul din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Corneliu Condrea, a afirmat totodata ca, potrivit Memorandumului semnat marti in Azerbaijan, SOCAR (compania azera de stat de petrol si gaze - State Oil Company of Azerbaidjan Republic, n.r.) ar putea sa exporte in viitor gaze si titei in Romania si Uniunea Europeana (UE).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turcia, # negociere, # pret gaze, # Azerbaidjan , #Turcia