Turcii inaugureaza tunelul Eurasia, cea mai rapida legatura dintre continente, care trece pe sub Bosfor

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:01
61453 citiri
Turcii inaugureaza tunelul Eurasia, cea mai rapida legatura dintre continente, care trece pe sub Bosfor
Foto: Arup.com

Ceremonia de inaugurare a Tunelului Eurasia, care leaga cele doua continente pe sub apele stramtorii Bosfor, este programata pentru marti, chiar daca lucrarile de asfaltare la iesirile din magistrala nu sunt inca finalizate.

Presedintele Recep Erdogan si premierul Binali Yildirim vor deschide in mod oficial circulatia pe artera submarina care leaga tarmurile celor doua continente, informeaza Daily Sabah.

Tunelul Eurasia are doua cai de acces cu o lungime de cate 14,5 km, din care 5,4 km se afla sub apele Bosforului, la o adancime de 106 metri sub nivelul marii.

Dupa deschiderea magistralei auto, timpul de calatorie intre localitatile Kazlicesme si Goztepe se va reduce de la 100 de minute, la doar 15, reprezentand cea mai scurta cale de acces de pe tarmul european al Turciei pe cel asiatic.

Constructia tunelului a inceput in 2011, la un cost initial de 1,25 miliarde dolari, iar compania constructoare, Eurasia Tunnel Operation Construction and Investment, are dreptul de a opera si exploata noua legatura rutiera pentru 24 de ani si 5 luni inainte de a-l ceda administratiei publice din Turcia.

Taxele de acces sunt stabilite pentru primul an la 4 dolari pentru autoturisme si 6 dolari pentru microbuze. Sumele nu includ TVA.

#Tunel Eurasia, #tunel submarin Bosfor, #investitii turcia , #Turcia