Turcii incep sa se inteleaga tot mai bine cu rusii pe frontul din Siria

Joi, 17 August 2017, ora 05:23
4734 citiri
Turcii incep sa se inteleaga tot mai bine cu rusii pe frontul din Siria
Foto: kurdistan24.net

Ankara si-a manifestat inca o data ingrijorarea fata de sustinerea aratata de SUA trupelor formate din militanti kurzi ai YPG in Siria si de inarmarea acestora, considerand YPG drept o ramura siriana a organizatiei teroriste PKK.

In acelasi timp, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu spune ca Rusia intelege mai bine aceasta ingrijoarea a Turciei, relateaza Daily Sabah.

Rusia nu a livrat pana acum arme catre YPG, a tinut sa anunte Cavusoglu, mentionand ca unul dintre liderii militari de la moscova, Valery Gerasimov, va vizita cat de curand Ankara pentru a discuta anumite chestiuni de securitate regionala.

Mentionand faptul ca Turcia a facut deja pasi importanti in combaterea organizatiei teroriste Statul Islamic, ministrul de Externe a explicat: "Faptul ca Statele Unite, unul dintre aliatii nostri, furnizeaza arme catre YPG reprezinta o amenintare si un pericol pentru viitorul Siriei".

Chestiunea inarmartii Fortelor Democrate din Siria, majoritatea reprezentand grupari kurde afiliate YPG a devenit o piedica in relatiile dintre Ankara si Washington.

Turcia vede in miscarile kurde din Siria, ca si in bratul armat al acestora, YPG, o subsidiara a organizatiei teroriste PKK de pe propriul sau teritoriu. Cu toate acestea, Washingtonul, desi condamna PKK, nu pune aceasi eticheta pe YPG, luptatorii kurzi fiind considerati principalii aliati din Siria ai americanilor.

Conform rapoartelor intocmite de serviciile secrete din Turcia, livrarile de arme americane catre YPG au acum o frecventa lunara, iar constituirea unei armate kurde bine dotate le da fiori liderilor de la Ankara. "Va veti recupera armamentul? Aceasta este problema", a mai spus Cavusoglu.

Oficialul de la Ankara sustine ca masurile adoptate de americani pun in pericol posibilitatea atingerii unui acord de pace in Siria.

"Turcia incearca sa mentina acordul de la Astana in viata, principalul rol al acestui proces fiind incetarea luptelor la sol si crearea unor zone libere de conflict in regiune", mentioneaza ministrul turc de Externe.

Turcia pare sa imbratiseze mai nou si viziunea Moscovei in ceea ce priveste gasirea unei solutii politice pentru razboiul civil din Siria, continuand o serie de negocieri tehnice in acest sens cu Rusia si Iranul.

Astfel, Rusia si Iranul ar urma sa aduca trupe noi in zona Damascului, controlata de regimul Assad, in vreme ce SUA si Iordania vor reloca trupe in regiunea Daraa. Ankara se arata indeosebi interesata de stabilitatea regiunii Ildib, unde negociaza procesul de securizare a zonei direct cu Moscova si Teheranul.

Mevlut Cavusoglu sustine ca rusii au gasit si trupele potrivite pe care sa le aduca in Siria. "Rusii ne-au propus sa aduca un numar de trupe cazace sau kirghize in zona, care ar putea fi integrate in forta de mentinere a pacii", a explicat ministrul de Externe de la Ankara.

#YPG, #razboi civil Siria, #negocieri Siria, #negocieri Turcia Rusia Iran, #livrari arme YPG , #Turcia