A murit seful Popularilor Europeni Wilfried Martens

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 11:21
1323 citiri
A murit seful Popularilor Europeni Wilfried Martens

Presedintele Partidului Popular European (PPE) si fostul premier belgian Wilfried Martens a murit in noaptea de miercuri spre joi la varsta de 77 de ani, au anuntat reprezentantii partidului, al carui presedinte acesta a fost timp de 23 de ani.

Wilfried Martens a anuntat marti ca renunta temporar la functia de presedinte al PPE din cauza starii sale de sanatate. El a detinut functia de presedinte al PPE din 1990.

Pana in prezent nu s-au furnizat amanunte privind cauzele decesului, dar se stie ca fostul premier a suferit multa vreme din cauza unor probleme cardiace. De asemenea, el a fost spitalizat de urgenta la sfarsitul lui august din cauza unor probleme de coagulare sanguina, potrivit presei belgiene.

Wilfried Martens a murit la locuinta sa din Lokeren in prezenta sotiei si a copiilor. Funeraliile sale vor avea loc sambata, 19 octombrie, la catedrala Saint Bavon din Gand.

Niciun om politic belgian nu a condus atatea guverne si nu a fost prim-ministru atat de mult de timp ca Wilfried Martens, care a detinut aceasta functie fara intrerupere intre 1979 si 1992, cu exceptia unei perioade de opt luni in 1981.

Aflat in fruntea unei coalitii formate de social-crestini si liberali, a luat parte direct la evolutia federala a Belgiei, concretizand realizarea regiunilor valona si flamanda in 1980.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a adus un omagiu lui Wilfred Martens. "In numele PE, ii aduc un omagiu lui Wilfred Martens, un mare om de stat belgian si european, un lider exceptional in Parlamentul European. Printre alte realizari remarcabile, Wilfred Martens a jucat un rol remarcabil in reunirea continentului european. Condoleantele si gandurile noastre se indreapta catre familia si prietenii sai", a subliniat Schulz intr-un comunicat.

Viata omului politic

Wilfried Martens s-a nascut la 19 aprilie 1936 la Sleidinge, la nord de Gand, intr-o familie de mici agricultori. A fost cel mai mare dintre cei sapte frati si a ramas orfan de tata inca de la varsta de sapte ani. A fost doctor in drept, licentiat in notariat si filosofie si s-a remarcat prin activitatea in cadrul Asociatiei studentilor flamanzi (VVS) si a Asociatiei studentilor catolici flamanzi (KVHV).

Ulterior va deveni membru de frunte al "Vlaamse Volksbeweging (VVB)", miscare care va organiza cele doua marsuri flamande spre Bruxelles, in lunile octombrie 1960 si 1961.

A facut parte din echipele guvernamentale ale fostilor premieri Pierre Harmel, in 1965, si Paul Vanden Boeynants, in 1966. A intrat in fostul Partid Crestin Popular (CVP) in 1963 si patru ani mai tarziu a condus organizatia de tineret.

La 4 martie 1972, dupa o calatorie de studii la Departamentul de stat american, Wilfried Martens devine, la 35 de ani, presedinte al CVP, post pe care il va pastra pana in 1979. In 1974 a intrat in Camera Reprezentantilor, iar la 3 aprilie 1979 s-a format primul guvern Martens, urmat de alte opt cabinete. In 1983 Wilfried Martens va suferi o interventie chirurgicala la inima, timp in care interimatul va fi asigurat de Jean Gol.

In acesti ultimi ani, viata privata a fostului premier a intrat in lumina reflectoarelor, dupa ce in septembrie 2008 s-a casatorit cu Miet Smet. Desi existau zvonuri privind o relatie de lunga durata, cei doi au dezmintit acest lucru. "A fost un drum lung, dar nu voi spune mult despre etapele intermediare", a explicat Martens.

Wilfried Martens a avut doi copii cu prima sotie, Lieve Verschroeven, si trei cu cea de a doua, Ilse Schouteden.

#Presedinte PPE mort, #Wilfried Martens Partidul Popular, #moarte Wilfried Martens, #politicieni Belgia, #Parlamentul European Wilfried Martens , #UE