Acord 'istoric' in UE pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor din plastic

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 16:11
1441 citiri
Acord 'istoric' in UE pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor din plastic
Foto: Flanders Today

Europenii vor trebui sa se multumeasca cu sacose din materiale textile sau din hartie, dupa un acord 'istoric' in cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi pana in 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unica folosinta care asfixiaza apa si solul, relateaza AFP.

Reprezentantii celor 28 de guverne din UE au parafat vineri acest acord, care a fost pregatit impreuna cu Parlamentul European la inceputul saptamanii.

'Acest acord va permite Europei sa faca fata eficient unei probleme de mediu', si-a exprimat satisfactia ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.

Eurodeputata din grupul Verzilor Margrete Auken a salutat 'o realizare istorica'. 'Este vorba despre primul acord la nivelul UE asupra unor obiective cu caracter obligatoriu pentru reducerea deseurilor', a subliniat ea.

Statele care nu au facut acest lucru vor trebui sa impuna ca pungile din plastic sa nu mai fie gratuite pana la 31 decembrie 2018 si sa ia masurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor pana la 31 decembrie 2019.

Consumul anual nu ar trebui sa depaseasca 40 de pungi pe cap de locuitor

In 2025, consumul anual nu ar trebui sa depaseasca 40 de pungi pe cap de locuitor, in conditiile in care media europeana a fost de 178 in 2010.

Sunt vizate pungile cu o grosime mai mica de 50 de microni distribuite inca gratuit in numeroase supermarketuri europene.

Peste 90% din cele circa 100 de miliarde de pungi din plastic puse in circulatie in UE fac parte din aceasta categorie.

Potrivit Comisiei Europene, exista peste 8 miliarde de pungi din plastic pe an care devin deseuri, afectand mediul de viata al pestilor si al pasarilor.