Aderarea Croatiei la UE, umbrita de criza economica europeana

Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
1844 citiri
Aderarea Croatiei la UE, umbrita de criza economica europeana

Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.

Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.

Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.

In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.

"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.

"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.

Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai multi ani.

Croatia a inaintat oficial candidatura la UE in 2003, pentru a demara negocierile de aderare, doi ani mai tarziu.

Mai putin de 50% dintre croati sustin in prezent aderarea la UE

Tinand cont de problemele cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana, in care numite tari membre vorbesc chiar despre iesirea din UE, succesul croat si-a pierdut din stralucire.

"Indiferent de rezultatul marilor dezbateri, croatii vor impartasi destinul acestei uniuni si ma bucur pentru asta", declara Ines Sabalici, corespondentul la Bruxelles al unui saptamanal local, in timpul negocierilor de aderare.

La referendumul de aderare, organizat in 2012, 66% dintre respondenti au votat in favoarea integrarii, insa participarea la vot a fost de doar 43%.

Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, dupa Slovenia (2004).

Acesta adereare este perceputa in tara ca o ruptura de Balcani, devastati in anii '90 de o serie de conflicte care au provocat peste 130.000 de morti, dintre care 20.000 in Croatia.

"In pofida crizei actuale, Europa unita este in continuare o zona de prosperitate si pace si ramane o societate dezirabila pentru toate tarile mici, precum Croatia", afirma istoricul Tvrtko Jakovina.

Cu toate aceste, negocierile de aderare de lunga durata si criza economica au redus numarul sustinatorilor croati ai procesului de integrare, in prezent sub 50%.

Economia Croatiei

Sub presiunea Bruxelles-ului, Zagrebul a demarat o lupta impotriva coruptiei si l-a condamnat pe fostul premier Ivo Sanader (2003-2009), in noiembrie 2012, la zece ani de inchisoare pentru coruptie, insa un numar mare de croati considera in continuare ca flagelul este departe de a fi eradicat in aceasta tara saraca.

Axata pe turismul la tarmul Marii Adriatice, economia croata nu a inregistrat nicio crestere din 2009. Un an in urma, PIB-ul s-a contractat cu 2%, in timp ce rata somajului este de 21%.

Unele persoane isi vor incerca norocul in alte tari UE, precum Kristina Skvorci, o secretara in varsta de 35 de ani, aflata in somaj de un an.

"Sunt frustrata de situatia mea. Daca voi avea sansa sa merg sa muncesc in strainatate, o voi face", a declarat ea.

Guvernul spera ca aderarea sa atraga investitori si ia in calcul un potential ajutor european de 11,7 miliarde de euro, pana in 2020, pentru a redresa economia.

Aceasta tara cu 4,2 milioane de locuitori adera la UE intr-un moment in care la nivelul celor 27 de tari membre se inregistreaza o rata a somajului de 10,9% in medie, cu noua tari membre inca in recesiune.

"Din pacate Croatia va fi printre tarile cele mai problematice din Uniune, dupa Grecia si Spania", avertizeaza economistul Ljubo Jurcici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare Croatia UE, #criza economica Europa, #economie Croatia, #Croatia Uniunea Europeana , #UE