Aflam in 10 zile daca Romania contribuie la fondul UE

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 16:14
1119 citiri
Aflam in 10 zile daca Romania contribuie la fondul UE

In acest moment sunt numai supozitii legate de posibila contributie a Romaniei la fondul UE, dar ca cel mai bine este de asteptat 10 zile pana va fi definitivata metodologia prin care banii vor ajunge la FMI, a declarat vineri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"L-am auzit pe primul ministru, l-am auzit pe ministrul de Finante, ei spun ca noi nu vom contribui pentru ca suntem sub influenta unui acord cu Fondul. Poate ca au informatii, poate ca s-au bazat numai pe logica. Nu stiu cum este, vom afla mai tarziu. Zece zile de acum incolo se va lucra la o metodologie, aceasta am inteles de la reprezentantii de la varf ai Uniunii Europene. Se va lucra la o metodologie, se va stabili care este canalul prin care cele 240 de miliarde euro vor merge de la UE la Fondul Monetar International? Cum vor ajunge acesti 240 de miliarde de euro la Banca Centrala Europeana?", a spus Adrian Vasilescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El sustine ca, apoi, logica o putem impinge mai departe, iar daca premierul si ministrul de finante au dreptate si logica lor este buna, atunci este perfect, iar Romania nu va contribui.

"Daca va trebui sa contribuim, intrebarile merg mai departe: cum vom contribui, direct, cotizand la FMI suplimentand cotizatia, prin BCE? Daca va fi de la BNR la BCE s-ar putea sa fie nevoie sa platim in euro, daca platim direct la FMI, este posibil prin mecanismele care sunt deja rodate sa platim si in lei. Dar acestea sunt simple supozitii, cred ca nu este cazul sa dam un raspuns categoric pana cand nu vom vedea negru pe alb cum suna metodologia stabilita dupa cele 10 zile care au fost date ca termen pentru a se stabili mecanismul de plata", a spus Vasilescu.

Premierul Emil Boc a anuntat vineri, la RRA, ca deocamdata Romania avand un acord cu Fondul nu va fi obligata sa contribuie la fondul anti-criza, prin care UE intentioneaza sa asigure resurse financiare suplimentare FMI, dar ca trebuie vazut daca liderii europeni mentin aceasta regula.

In urmatoarele zile, statele din zona euro ar urma sa decida daca vor contribui cu 150 miliarde de euro. De asemenea, bancile centrale ale tarilor non euro ar trebui sa contribuie in total cu 50 miliarde de euro, pentru asigurarea unor resurse financiare suplimentare FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vasilescu buget UE, #fonduri ue , #UE