Agenda UE pentru saptamana viitoare. De la Grecia pana la ACTA

Sambata, 10 Martie 2012, ora 16:20
1365 citiri
Agenda UE pentru saptamana viitoare. De la Grecia pana la ACTA

Liderii Uniunii Europene au o agenda incarcata in urmatoarea perioada, fiecare zi fiind marcata de cate un eveniment sau o intalnire importanta. Saptamana incepe cu pachetul de ajutor financiar pentru Grecia si se incheie cu analiza situatiei in care se afla ACTA acum.

Luni, 12 martie

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni luni pentru a da unda verde celui de-al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, in urma succesului inregistrat, vineri, de statul elen privind restructurarea datoriilor, scrie EU Observer.

Ministrii vor ajunge la un acord cu privire la pachetul dupa ce parlamentul grec va aproba cele 38 de masuri de austeritate si va pregati o agenda complexa, in limba engleza. Tot atunci, acestia urmeaza sa aprobe si o transa de 5 miliarde de euro, ramasa de la pachetul de ajutorare stabilit in 2010.

Fondul Monetar International, care a amanat o treime din cele 106 miliarde de euro din fondul stabilit acum doi ani, urmeaza sa contribuie cu doar 3 miliarde de euro, desi autoritatile au facut apel la "contributii considerabile".

In conditiile in care agentia de rating Fitch a declarat Grecia oficial in "faliment selectiv", investitorii raman sceptici la posibilitatea de realizare a acestui plan, cu toate ca a existat un grad inalt de participare la restructurarea datoriilor, care a avut loc vineri.

Majoritatea banilor primiti odata cu cel de-al doilea fond de salvare se vor indrepta catre reducerea datoriei externe a Greciei, si nu spre resuscitarea economiei.

Marti, 13 martie

Marti va avea loc intalnirea ministrilor de finante din zona euro, in care vor dezbate public propunerea taxarii tranzactiilor financiare, care ar putea aduc pana la 60 de miliarde de euro anual, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.

Cateva tari din UE, in frunte cu Marea Britanie si Suedia, se opun cu atrocitate aceste taxe, intrucat se tem ca ar putea duce la mutarea de capital de pe pietele lor financiare in alte zone. Insa un grup de noua tari s-a format deja ca o contrapartida, numarul fiind suficient pentru pune la punct procedura de cooperare, ceea ce permite statelor UE care s-au pus de acord sa mearga mai departe cu legislatia chiar si in absenta unui consens din partea intregului bloc european.

Membrii Parlamentului European sunt asteptati, intre timp, sa ajunga la Strasbourg pentru intalnirea lunara la care vor vota, printre altele, si concesiile care ar putra pune capat unui razboi de 20 de ani in privinta tranzactiilor de carne tratata cu hormoni intre UE, SUA si Canada. Aceasta intelegere ar permite UE sa isi pastreze interdictia asupra importurilor de carne tratata cu hormoni, in schimbul importului de carne de o calitate mai inalta.

Miercuri, 14 Martie

Alegerile pentru presedintele rus Vladimir Putin se afla pe agenda UE miercuri, alaturi de progresele realizate de Bosnia, Macedonia si Islanda in eforturile lor de a se alatura Uniunii Europene.

Joi, 15 martie

Joi, membrii Parlamentului European urmeaza sa ii ceara Olandei sa renunte la un site xenofob, sustinut de un partid de extrema dreapta in parlament. Site-ul ii invita pe olandezi sa denunte emigrantii din Europa de Est care le-au "furat" locurile de munca.

Vineri, 16 martie

Saptamana se incheie cu o intalnire a ministrilor de afaceri externe care incearca sa puna la punct o intelegere privind liberalizarea afacerilor cu Peru si Columbia, si sa discute un pact similar cu Singapore.

Ministrii vor calcula, de asemenea, stadiul in care se afla adoptarea Anti-Courterfeiting Trade Agreemeent (ACTA), dupa ce o serie de tari, inclusiv Polonia si Germania, precum si Parlamentul European, au amanat ratificarea tratatului in contextul protestelor stradale de mare amploare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agenda UE, #evenimente martie UE, #ministrii finante UE intalniri , #UE