Almunia cere un acord privind administrarea activelor toxice

Luni, 09 Februarie 2009, ora 15:17
1516 citiri
Almunia cere un acord privind administrarea activelor toxice

Ministrii de finante ai Uniunii Europene (UE) trebuie sa ajunga la un acord privind administrarea datoriilor toxice, a spus comisarul UE pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquim Almunia, relateaza Reuters.

"Facand abstractie de forma acestei actiuni, fie ca este vorba de o 'banca neperformanta' sau o schema de asigurari, ceea ce conteaza in primul rand este ca suntem de acord cu privire la activele care sunt eligibile si pe care le putem valorifica", a spus Almunia intr-un comentariu publicat in Wall Street Journal.

Almunia a delarat ca ministrii de finante ai UE vor trebui sa analizeze situatia in cadrul intrunirii de maine, adaugand ca problema titlurilor de valoare complexe, pe care nimeni nu doreste sa le tranzactioneze, trebuie rezolvata pentru a elibera fluxul de creditare.

Ajungerea la un compromis in ceea ce priveste aceste active ar minimaliza costurile pentru contribuabili si ar evita distrorsionarea competitiei, a adaugat acesta.

Cotidianul Financial Times Deutschland (FTD) a scris astazi ca CE are in vedere o cerere acordata bancilor pentru a dezvalui in totalitate activele riscante si sa le deprecieze pana la valoarea lor de piata, inainte ca creditorii sa le poata transfera la "banci neperformante", sprijinite de stat.

FTD a citat un document intern al Comisiei ce atesta ca valoarea activelor la pretul pietei va asigura ca deprecierile de active vor fi absorbite in primul rand prin capitalul unei banci, pentru a minimaliza distorsionarea competitiei si costurilor publice.

 

#almunia, # acord, # administrare, # active , #UE