Almunia vrea ca Bruxelles-ul sa simplifice procedurile de examinare a ajutoarelor de stat

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 18:16
1139 citiri
Almunia vrea ca Bruxelles-ul sa simplifice procedurile de examinare a ajutoarelor de stat

Comisarul UE desemnat pentru concurenta, Joaquin Almunia, intentioneaza revizuirea procedurilor de examinare a ajutoarelor de stat, in sensul simplificarii lor, ca urmare a lectiilor trase de pe urma crizei financiare, potrivit unui document adresat Parlamentului European, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Criza a demonstrat necesitatea de a revizui cadrul procedural pentru ajutoarele de stat", a scris el in acest document, in care si-a detaliat motivele si obiectivele pentru noua functie, in vederea audierii din PE prevazuta pentru 12 ianuarie.

Almunia vrea "modernizarea modului in care sunt desfasurate anchetele privind ajutoarele de stat", in scopul unor "proceduri mai rapide".

Actualul comisarul UE pentru concurenta, Neelie Kroes, s-a confruntat cu o avalansa de ajutoare publice pentru institutiile financiare aflate in dificultate in momentul in care criza financiara a lovit puternic Europa anul trecut.

Dupa ce a fost acuzata de dogmatism de mai multe guverne, aceasta a adoptat o atitudine mai supla si a aplicat provizoriu procedee de autorizare mai rapide.

Almunia a explicat ca va aplica "in mod consistent" liniile directoare urmate de Kroes si ca va favoriza "o iesire din criza incununata de succes", care sa se concretizeze in restructurarea firmelor sustinute financiar de stat.

De asemenea, el a precizat ca "va explora mai in profunzime problema daunelor create de practicile anticoncurentiale si compensarea victimelor, tinand cont de necesitatea de a impune unele limite pentru a impiedica procesele indelungate care au loc in SUA". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#almunia, # bruxelles, # ajutoare, # de, # stat , #UE