Analiza Stratfor: Lumea a devenit tot mai nesigura. Exista o solutie pentru a opri teroarea?

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:34
4065 citiri
Analiza Stratfor: Lumea a devenit tot mai nesigura. Exista o solutie pentru a opri teroarea?
Foto: Npr.org

In ultimii 6 ani, valul de violenta raspandit de diverse grupari extremiste a depasit orice record, panica starnita in randul populatiei fiind aproape de necontrolat.

Atacurile declansate de teroristii sinucigasi intretin starea de confuzie, anchetatorii fiind in imposibilitatea de a prezenta concluzii clare despre factorii care declanseaza gesturi extreme in randul unor personaje vulnerabile la mesajele gruparilor teroriste, arata o analiza Stratfor.

In ape tulburi

Atacurile declansate de gruparile teroriste, in special Statul Islamic, par sa nu aiba o tinta clar stabilita. Franta, Germania, SUA, dar si state din Orientul Mijlociu: Turcia, Yemen, Arabia Saudita, Tunisia etc, pica pe rand in fata valului de violenta raspandit de teroristi.

Stilul atacurilor sinucigase lasa prea putine portite pentru anchetatori de a descoperi factori declansatori ai unor astfel de evenimente.

In cazul masacrului din Orlando-Florida, soldat cu 49 de morti, victimele au fost surprinse intr-un club al minoritatilor sexuale. Atacatorul si-a manifestat adeziunea fata de Statul Islamic in ultimele zile dinaintea atacului, pana atunci abuzand fizic si psihic de restul membrilor familiei.

Folosirea pe post de atacatori a unor personaje cu tulburari psihice pare o metoda imbratisata pe deplin de liderii organizatiei Statului Islamic, dar tintele nu sunt alese doar din randul civililor occidentali.

In Yemen, Malaezia, Bangladesh, Irak sau Turcia, practicanti ai Islamului au fost vanati de catre teroristi doar pentru simplul motiv ca au imbratisat stilul de viata occidental.

O grenada aruncata in grupul unor suporteri care urmareau un meci de fotbal, bombe plasate in masini parcate pe locul unde urmeaza sa se desfasoare diverse manifestatii publice sau chiar raiduri sinucigase la volanul unei masini-capcana fac din lumea noastra un loc nesigur, iar reactiile consumatorilor si ale investitorilor sunt cele tintite: retragere din fata pericolului.

In umbra

Sunt prea putine lucruiri evidentiate de anchetele fortelor de ordine care se ocupa de atentatele savarsite din Orientul Mijlociu pana in Europa de Vest sau SUA, iar prea multe amanunte scapa atentiei publicului.

"Armele si retetele pentru crearea unor bombe artizanale sunt la indemana oricui aflat in SUA sau in alt colt al lumii. Nu stim daca limitarea dreptului de posesie a unor arme de foc ar elimina aceste riscuri, dar stim ca o mutime de oameni ar dori sa verifice acest lucru", arata analisttii Stratfor.

Pe de alta parte, organizatiile teroriste de genul Stat Islamic folosesc metoda racolarii unor persoane instabile psihic pentru a crea din acestea arme umane care sa raspandeasca teroarea.

Verificarea sanatatii mentale a migrantilor nu intra insa in sarcina autoritatilor din Occident. Omar Mateen (Orlando) si Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Nisa) sunt doua cazuri tipice in care personaje cu anumite probleme psihice au fost folosite pentru a duce la capat atacuri teroriste cu un sfarsit sangeros.

Mai mult, autoritatile sunt tentate sa ia in colimator, in prima faza, practicantii islamismului care dau semne de instabilitate psihica, ignorandu-i pe cei care nu sunt musulmani ce pot fi la fel de periculosi.

Lupii singuratici

Extrovertitii par cele mai usoare victime ce pot fi racolate de extremisti si, in acelasi timp, cei mai periculosi asasini, sustine Fred Burton, seful departamentului de Securitate din cadrul Stratfor. "Nu exista un profil clar stabilit pentru acesti indivizi, chiar daca de obicei sunt barbati singuri", explica acestia.

Un alt analist al institutului de studii si analize in domeniul securitatii globale din Texas, Scott Stewart, crede ca o atentie sporita din partea comunitatii ar putea avea ca efect salvarea unor vieti, daca comportamentul ciudat al unor indivizi ar fi tinut sub observatie.

Dar acest tip de comportament izolat nu este intalnit doar la teroristii Statului Islamic, ci la toti extremistii care cred ca violenta este cel mai bun mod de a combate sistemul.

Din acest punct de vedere, teorii proferate de personaje publice precum Donald Trump, evenimentul Brexit, recent petrecut in Europa, si ascensiunea miscarilor nationaliste in tari precum Franta, Austria, Danemarca sau Elvetia sunt adevarate prericole la adresa securitatii globale.

Pe de alta parte, eticheta terorismului imbraca prea multe forme pentru a fi pozitionata clar intr-o panoplie a riscurilor globale. Unde si cand un individ sau un stat poate fi acuzat de terorism ramane o chestiune de dezbatut de catre analisti.

In final, se poate trage concluzia clara ca un suspect mort nu are prea multe date de impartasit cu anchetatorii sai, iar stilul extrem in care se deruleaza atacurile sangeroase din ziua de azi lasa prea putine sanse fortelor de ordine de a combate acest flagel prin mijloace specifice.

In cazul de la Nisa, agentii fortelor de ordine din Franta ar fi putut trage in cauciucurile camionetei lui Bouhlel si l-ar fi avut pe acesta in viata pentru a-l interoga. In alte situatii, rezolvarea ar fi cerut metode radicale.

Este greu de crezut, totusi, ca, in majoritatea cazurilor, ofiterii prezenti la locul atacului nu sunt in stare decat sa traga pentru a lichida atacatorul. Puncte sensibile din corp: genunchi, umar, cot etc sunt exersate in cadrul antrernamentelor derulate de fortele politienesti si ar trebui atinse si in cadrul acestor misiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenintari teroriste, #securitate UE, #atentate Statul Islamic , #UE