Angela Merkel sustine solidaritatea in Europa, dar cere control asupra statelor

Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:59
1178 citiri
Angela Merkel sustine solidaritatea in Europa, dar cere control asupra statelor

Cancelarul german Angela Merkel si-a reafirmat duminica fermitatea fata de tarile zonei euro care cer ajutoare Uniunii Europene dupa ultimul summit european de la sfarsitul lunii iunie, unde paruse ca cedeaza teren in fata Italiei si Spaniei.

"Toate tentativele de a spune, sa fim solidari, dar fara sa controlam nimic, fara nicio contrapartida", toate aceste tentative nu vor avea nicio sansa in fata mea, in fata Germaniei", a declarat cancelarul in cursul unui interviu acordat televiziunii publice germane ZDF.

Ea a reafirmat, de asemenea, responsabilitatea statelor insesi cand ajutorul este destinat doar sectorului bancar, asa cum este cazul Spaniei in prezent.

"Guvernul spaniol este in mod evident garantul ajutoarelor in cadrul programului pentru Spania", a spus ea, adaugand ca nu a fost nicio discutie despre o posibila modificare a acestor reguli ale garantiei in timpul summit-ului european.

Daca acest ajutor este garantat intr-adevar de statul spaniol, care l-a cerut, seful viitorului Mecanism European de Stabilitate (ESM - fond permanent de ajutor european), Klaus Regling, a afirmat in presa ca, in viitor, daca bancile vor fi autorizate sa ceara direct un ajutor, garantia statului lor nu ar mai fi necesara.

Tot aceasta a lasat sa se inteleaga seful ministrilor de finante europeni, Jean-Claude Juncker, precum si comisarul european al afacerilor economice, Olli Rehn, a doua zi dupa reuniunea Eurofin care a ratificat ajutorul acordat bancilor spaniole.

Cancelarul a dat asigurari insa ca europenii "nu si-au spus inca ultimul cuvant cu privire la aceasta".

Deputatii germani trebuie sa-si exprime pozitia in 19 iulie, in cursul unei sesiuni extraordinare, despre ajutorul european maxim de 100 de miliarde de euro acordat Spaniei pentru a-si recapitaliza bancile aflate in suferinta.

Dna Merkel va trebui fara indoiala sa se confrunte cu cateva dezertari din randurile sustinatorilor sai in cursul votului si sa calculeze voturile opozitiei social-democrate si verzi, dar "vom avea majoritatea de care avem nevoie", a asigurat ea.

Ea a amintit, de asemenea: "De cand am fost aleasa cancelar, am avut intotdeauna majoritatea mea. Cand voturile majoritatii mele erau necesare, le-am obtinut", contrazicand opozitia, care o considera slabita daca nu reuseste sa obtina majoritatea simpla necesara pentru acest scrutin doar cu voturile din tabara sa.

Merkel a invitat, de asemenea, Grecia sa respecte acordurile incheiate cu troika creditorilor (UE, FMI, BCE).

"Respectarea angajamentelor este un bun foarte pretios", a subliniat ea, asteptand raportul troikai care trebuie sa-si reia misiunea de audit a conturilor grecesti la Atena, inainte de a se pronunta cu privire la continuarea ajutorului dat grecilor.

In general, ea a invitat Europa sa fie "mai constrangatoare" pentru ca "sa nu se poata incalca pur si simplu reguli stabilite impreuna".

Cancelarul a confirmat, de asemenea, ca va candida pentru un al treilea mandat in cursul alegerilor legislative din toamna anului 2013.

#Angela Merkel sprijin tari, #Angela Merkel solidaritate Europa, #UE Spania Italia, #angela merkel grecia , #UE