APIA: Daca politicienii folosesc ajutoarele UE in scop electoral, sesizam justitia

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 20:28
1621 citiri
APIA: Daca politicienii folosesc ajutoarele UE in scop electoral, sesizam justitia

Directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Daniel Constantin, a declarat, marti, la Brasov, ca institutia sa nu face politica si ca orice persoana care va incerca sa foloseasca in scopuri electorale programul de distribuire a ajutoarelor UE va ajunge in fata Justitiei.

"Avem un mesaj catre partidele politice: APIA nu se implica in procesul electoral. Iar prin implicarea actorilor politici in aceasta sfera se incalca Legea 677/2001. Nu vom ezita sa sesizam organele penale daca vom intalni astfel de situatii. Noi nu vrem sa ne implicam in aceasta lupta politica, deoarece aceste ajutoare comunitare se impart pe baza HG 600/2009", a declarat directorul APIA, transmite corespondentul NewsIn.

Constantin a spus ca a aflat din presa despre unele scrisori primite de beneficiari ai ajutoarelor comunitare prin care unii politicieni isi aroga meritul acordarii acestor ajutoare si a precizat ca date cu privire la acesti beneficiari au doar Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliile Judetene si Ministerul Muncii.

"Am declansat si noi o ancheta interna in legatura cu aceste cazuri semnalate de presa si, daca este cazul, vom sesiza si Directia Antifrauda", a adaugat directorul APIA.

Ajutoarele alimentare provin din stocurile de interventie comunitare si sunt impartite persoanelor defavorizate de pe intreg cuprinsul Uniunii Europene.

In Romania, distributia alimentelor este gestionata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, care dirijeaza ajutoarele catre consiliile judetene. 2,8 milioane de persoane din intreaga tara vor primi cate 15 kilograme de faina si 4 kilograme de zahar, valoarea totala a ajutoarelor fiind de 28,3 milioane de euro.

Beneficiarii programului sunt persoanele cu venit minim garantat, someri aflati in plata, pensionari din agricultura sau din sistemul public de stat cu venit de cel mult 400 lei/luna, precum si persoane cu handicap grav.

In judetul Galati, unii dintre beneficiari au primit, prin posta, o scrisoare care poarta semnatura liderului Grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader. Scrisoarea contine steagul Uniunii Europene, sigla Guvernului Romaniei si pe cea a PDL.

In scrisoare se arata ca "Guvernul Romaniei, prin institutiile abilitate in teritoriu, a analizat situatia dumneavoastra sociala si a constatat ca sunteti indreptatiti sa primiti un ajutor constand in produse alimentare (zahar si faina) conform Hotararii Guvernului 600/2009. Acest ajutor este acordat cu sprijinul si din fondurile Uniunii Europene de catre Guvernul Romaniei intr-un gest de solidaritate cu persoanele aflate in situatii financiare deosebite.

Aceste ajutoare le veti ridica de la primaria comunei dumneavoastra si reprezinta un drept legal ce nu va poate fi refuzat de nicio autoritate publica locala. De acest ajutor beneficiaza 3 membri ai familiei dumneavoastra".

Directorul coordonator al Directiei Regionale de Posta Galati, Ion Stefan, a declarat pentru NewsIn ca, pana joi, la oficiile postale au fost depuse pentru expediere 1.013 asemenea scrisori. Presedintele Consiliului Judetean, social-democratul Eugen Chebac, a afirmat ca este posibil ca democrat-liberalul Mircea Toader sa fi procurat datele beneficiarilor alimentelor de la directorul APIA Galati, Dumitru Buturca, membru PDL.

O situatie similara a fost sesizata si in judetul Vrancea. Prefectul judetului, Raluca Dan, o acuza pe Sorina Placinta, senator de Vrancea, ca a trimis o scrisoare unei femei prin care o anunta ca va primi pungile de zahar si faina de la Uniunea Europeana, iar scrisoarea avea in antet sigla PDL, alaturi de cele ale Guvernului si Uniunii Europene. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apia, #ue, #campanie electorala, #politic, #bani , #UE