Aproape 6% dintre intreprinzatorii din Milano din afara UE sunt romani

Luni, 13 Noiembrie 2006, ora 06:32
1064 citiri

Intreprinzatorii romani detin aproape 6% dintre afacerile desfasurate de cetateni din afara UE in Milano,constituind a patra cea mai raspandita nationalitate in acest mediu, potrivit statisticilor prezentate la infiintarea Asociatiei pentru Dezvoltarea Intreprinzatorilor Imigranti, ASIIM, la Milano.Potrivit agentiei italiene AGI, statisticile prezentate in cursul conferintei releva ca numarul cetatenilor din afara UE care-si detineau propria afacere a fost de 18.192 in 2005, reprezentand 11,7% din afacerile active la acea vreme. Intre 2004 si 2005, numarul intreprinzatorilor milanezi provenind din afara UE a crescut cu 12,4%, iar in aproape 60% dintre aceste cazuri, activitatile s-au desfasurat in sectorul serviciilor. Cele mai puternic reprezentate nationalitati au fost cea egipteana (19,2%), chineza (13,1%), marocana (8,3%) si romana (5,9%). De asemenea, potrivit AGI, opt din zece intreprinzatori sunt barbati.

Asociatia nou-infiintata, ASIIM, include un oficiu pentru informatii gratuite, ofera explicarea legilor si a procedurilor pentru inceperea unei afaceri si sugestii de finantare pentru intreprinzatorii straini

"Imigrarile pot constitui o resursa valoroasa pentru o comunitate blocata din punct de vedere demografic", a explicat presedintele Universitatii Bocconi, fost comisar european, Mario Monti, care a adaugat ca "multi imigranti au calificari profesionale foarte ridicate, de care nu se pot insa folosi din cauza barierelor corporatiste care ii impiedica sa-si foloseasca specializarile in Italia".

Potrivit fostului comisar european, "o liberalizare adecvata i-ar permite societatii sa beneficieze de pregatirea acestor persoane, le-ar permite imigrantilor sa intre in societate intr-un mod satisfacator si ar minimiza discomfortul inevitabil pe care il resimt cetatenii in urma procesului de integrare".

Printre scopurile ASIIM se numara coordonarea mai eficienta a tuturor organizatiilor si asociatiilor care isi desfasoara activitatea in Milano, sustinerea dezvoltarii muncii autonome si a activitatilor entreprenoriale ale strainilor.

Aceasta initiativa, prezentata la Camera de Comert din Milano, este promovata de Regiunea Lombardia, Assolombarda, de Banca Populara din Milano, de Camera de Comert, Consiliul Municipal, autoritatea provinciala, Uniunea Artigiani, Uniunea pentru Comert si de Universitatea Bocconi.

Bloombiz, NewsIn