Aterizare fortata pentru lira sterlina: La casele de schimb din aeroporturi valoreaza sub 1 euro

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 12:00
28240 citiri
Aterizare fortata pentru lira sterlina: La casele de schimb din aeroporturi valoreaza sub 1 euro
Foto: Public Domain Pictures

Soc pentru britanicii care vor sa viziteze Uniunea Europeana, dar au uitat sa-si faca rezerve de euro inainte de a pleca de acasa. Cursul mediu inregistrat la casele de schimb de pe 17 dintre marile aeroporturi din Regatul Unit este de 0,99 euro pentru o lira sterlina.

Cea mai scazuta rata de schimb o ofera Moneycorp, pe aerportul Southampton, unde lira valoreaza doar 0,88 euro, iar cel mai bun curs pentru moneda britanica, 1,06 euro, se intalneste la Change Group, pe aeroportul din Glasgow, informeaza The Independent.

Pe piata Forex, lira a inregistrat un declin constant pentru 4 zile consecutive, coborand la valoarea de 1,1066 euro sau 1,22943 dolari la cursul oficial.

Pe aeroporturi insa, cursul interbancar nu pare sa mai tina cont de nimic, dupa ce o analiza a impactului post-Brexit asupra economiei britanice a prognozat ca regatul va pierde anual aproximativ 66 de miliarde de lire numai din taxe.

Foto: Twitter/Emma Lunn

Cursul afisat la casele de schimb de pe aeroporturi i-a socat pe britanici, care au si impanzit retelele de socializare cu fotografii.

Reprezentantii caselor de schimb sustin totusi ca exista si alte considerente care ar trebui luate in calcul.

"Motivele pentru care operam la acest curs sunt legate de costurile suplimentare: inchirierea spatiului, paza suplimentara, costurile mentinerii birourilor deschise pentru calatorii care ajung sau pleaca cu curse extrem de matinale sau foarte tarzii", a explicat Tracy Bownes, reprezentant Moneycorp.

Ian Strafford-Taylor, director al FairFX, spune ca problema cursului dezavantajos de pe aeroporturi a existat din totdeauna, dar in acest moment reflecta cel mai bine socul transmis britanicilor si ca acesta se va putea regasi si in birourile de schimb valutar din interiorul tarii, in cazul in care lira isi va continua declinul.

#curs valutar lira sterlina, #declin lira sterlina, #brexit, #case schimb valutar aeroport , #UE