Aurescu: UE trebuie sa devina mai pragmatica, dupa modelul SUA

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 09:36
1249 citiri
Aurescu: UE trebuie sa devina mai pragmatica, dupa modelul SUA

UE trebuie sa devina mai eficienta si mai pragmatica, la fel ca SUA, in promovarea valorilor care constituie soft power-ul eficient al Europei, a declarat sambata secretarul de stat Bogdan Aurescu, la cea de-a VII-a editie a Conferintei de securitate GLOBSEC, de la Bratislava.

In interventia sa, Bogdan Aurescu a subliniat importanta relatiei transatlantice, evocand contributia importanta a celor doua continente la securitatea comuna. In acest context, a evidentiat implicarea SUA in asigurarea securitatii Europei prin instalarea sistemului de aparare antiracheta, dar si contributia valoroasa a Europei in procesul de stabilizare a Afganistanului.

Totodata, oficialul roman a mai aratat ca atat America de Nord, cat si Europa trebuie sa raspunda unor provocari semnificative in etapa urmatoare: insecuritatea energetica si cibernetica, schimbarile climatice, riscurile si provocarile mediului de securitate din zona extinsa a Marii Negre.

Secretarul de stat a subliniat, in concluzie, ca este necesara asigurarea unei sinergii la nivelul strategiilor de securitate ale celor doua continente, Romania apreciind ca, dupa adoptarea Conceptului Strategic al NATO in 2010, este necesara si actualizarea Strategiei Europene de Securitate din 2003.

De asemenea, Aurescu a mai aratat ca Romania considera relatia transatlantica drept o componenta principala pe care se fundamenteaza securitatea nationala si ca va continua sa promoveze un parteneriat puternic intre cele doua maluri ale Atlanticului.

"Schimbarea de generatie a liderilor din SUA si in Europa nu trebuie sa afecteze parteneriatul transatlantic, care se bazeaza pe valori, interese si riscuri comune. Europa, UE, trebuie sa devina mai eficienta si mai pragmatica, la fel ca SUA, in promovarea valorilor care constituie soft power-ul eficient al Europei, trebuie sa se proiecteze mai pragmatic si mai eficient ca actor global", a declarat demnitarul roman.

In marja participarii la Conferinta, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o scurta intrevedere cu Miroslav Lajcak, noul ministru al afacerilor externe al Republicii Slovace, precum si o intalnire cu ambasadorul Jan Soth, consilier prezidential pentru politica externa al presedintelui slovac. Discutiile cu partea slovaca au vizat, in principal, aspecte ale cooperarii bilaterale, regionale si europene.

GLOBSEC reprezinta un important forum central-european de politica externa si securitate, reunind anual, incepand din 2005, decidenti, experti si formatori de opinie din sfera politica, militara, precum si din domeniul afacerilor si media.

Obiectivul pe care si-l propune GLOBSEC este sa devina o platforma internationala pe termen lung, care sa aduca Europa Centrala in atentia gandirii strategice transatlantice si sa contribuie, din perspectiva Europei Centrale, la alcatuirea agendei transatlantice de securitate, politica externa si economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie ue, #Uniunea Europeana securitate, #lideri SUA UE , #UE